«Ούτε εμείς μαθαίνουμε πολλά πράγματα για τον διαγωνισμό πώλησης του Νηρέα και της Σελόντα» δήλωσε χθες ο Δ. Βαλαχής (CEO της Ανδρομέδα, θυγατρικής του Amerra Capital Management), συμπληρώνοντας ωστόσο πως αυτό συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, λόγω της προσπάθειας των πωλητών να μεγιστοποιήσουν το προσφερόμενο τίμημα.
Έτσι, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα υπάρξουν από τους υποψήφιους αγοραστές προτάσεις που δεν θα είναι απόλυτα συγκρίσιμες μεταξύ τους, οπότε η επιλογή της πλέον συμφέρουσας πιθανόν να μην είναι απλή υπόθεση.
Και αυτό γιατί το προσφερόμενο τίμημα δεν θα αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο, αλλά θα συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων η αξιοπιστία του αγοραστή, οι χρηματοδοτικές «διευκολύνσεις» που θα ζητήσει και η ικανότητά του να οδηγήσει σε ανάκαμψη τις δύο πωλούμενες εταιρείες, προκειμένου στη συνέχεια να αποπληρώσει τον εναπομείναντα δανεισμό αυτών προς τις τράπεζες.
Μια δεύτερη πηγή προβλημάτων στον διαγωνισμό ενδεχομένως να προκύψει από το γεγονός ότι πωλούνται και οι δύο εταιρείες μαζί, όταν καθεμία εξ αυτών έχει διαφορετικούς μετόχους μειοψηφίας.
Τι θα συμβεί για παράδειγμα, σε περίπτωση που ένας αγοραστής προσφέρει μεγαλύτερο τίμημα για τη μία εταιρεία (π.χ. για τον Νηρέα) και ο άλλος προσφέρει περισσότερα για την άλλη (π.χ. τη Σελόντα); Σε μια τέτοια περίπτωση, ενδεχομένως να αντιδράσει η μειοψηφία εκείνης της εταιρείας που θα δοθεί έναντι χαμηλότερου τιμήματος από αυτό που είχε προσφερθεί από άλλον διεκδικητή.
Βέβαια, ο οίκος που έχει αναλάβει σύμβουλος πώλησης γνωρίζει προφανώς τις δυσκολίες και λογικά θα λάβει τα μέτρα του, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές «κακοτοπιές».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η υπάρχουσα (δημιουργική;) ασάφεια γύρω από τους όρους του διαγωνισμού προκαλεί σύγχυση και στο ταμπλό του ΧΑ, με τους μικροεπενδυτές να δυσκολεύονται -για έναν ακόμη λόγο- να αποτιμήσουν τις δύο μετοχές.
Από την πλευρά τους, τα στελέχη της Ανδρομέδα μπορεί μεν να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους σε ό,τι αφορά το τίμημα που προτίθεται να προσφέρει η Amerra (δεν ξεκαθάρισαν επίσης το αν η τελευταία προτίθεται να διατηρήσει τις μετοχές εντός ΧΑ, σε περίπτωση που επικρατήσει), ωστόσο κατανάλωσαν πολύ χρόνο στη χθεσινή συνέντευξη, προκειμένου να υποστηρίξουν ότι έχουν το μέγεθος, τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία για την επιτυχή αναδιάρθρωση του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.
«Αυτό που πάμε να κάνουμε στην Ελλάδα, δεν το επιχειρούμε για πρώτη φορά. Το πράξαμε με επιτυχία και στην Ισπανία. Εκεί αποκτήσαμε εταιρείες ζημιογόνες και μέσα από μια γενικότερη συγκέντρωση που επιχειρήθηκε στον κλάδο, τις μετατρέψαμε σε κερδοφόρες» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.