ΜIFID II: Μπορεί επισήμως να έχουν ακουστεί ελάχιστα πράγματα (βλέπετε πρόκειται για Κοινοτική Οδηγία που επιβάλλεται να υιοθετηθεί και στη χώρα μας), ωστόσο έντονη δυσφορία στον χώρο των χρηματιστηριακών και επενδυτικών εταιρειών έχει προκαλέσει το νέο θεσμικό πλαίσιο της Mifid II, όπως τουλάχιστον προτείνεται να ψηφιστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Και οι αντιδράσεις δεν εστιάζονται στην αναστάτωση που προκαλεί κάθε μεγάλη θεσμική μεταβολή, ούτε καν στο αυξημένο λειτουργικό κόστος που συνεπάγεται «εφ’ όρου ζωής» για τις μικρότερες κυρίως εταιρείες.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα σχετικά αναφέρει γνωστός χρηματιστής:
«Ο επενδυτής που ενημερώνεται βάσει της Mifid II μοιάζει με τη γυναίκα που σκέφτεται να τεκνοποιήσει, αλλά βομβαρδίζεται με μπαράζ μηνυμάτων για χιλιάδες αρρώστιες που μπορεί να πάθει το παιδί της, για τις πιθανότητες που υπάρχουν να φυλακιστεί ή να αποκεφαλιστεί από τον ISIS και για τους κινδύνους που διατρέχει όταν διασχίζει τους δρόμους των Εξαρχείων. Το πιθανότερο είναι ότι τελικά θα αποφασίσει να μην τεκνοποιήσει…».
Στέλεχος μεγάλης ΕΠΕΥ εστίασε σε μια άλλη πλευρά του νέου θεσμικού πλαισίου: «Ο επενδυτής θεωρείται εξ ορισμού ηλίθιος και το μόνο που δεν ζητάει ο νόμος από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων είναι η παροχή εγγυημένων θετικών αποδόσεων. Οι εταιρείες κινδυνεύουν να μπλέξουν με χιλιάδες νομικές προσφυγές, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η ανεργία στον κλάδο των δικηγόρων είναι μεγάλη».
Αν σ’ όλα αυτά συνεκτιμήσουμε την άποψη του ίδιου του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (Ν. Καραμούζη) ότι η Mifid II θα οδηγήσει σε περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου, καθώς και τον φόβο του πως μια υπερ-ρύθμιση θα σκοτώσει την αγελάδα που φέρνει το γάλα, τότε αντιλαμβάνεται κάποιος το μέγεθος του προβληματισμού στην αγορά.
ΥΓ: Έντονα παράπονα εκφράζονται και προς τις ελληνικές αρχές, που δεν αντιδρούν αποτελεσματικά -εκφράζοντας διαφωνίες και δημιουργώντας συμμαχίες-, όταν οι Κοινοτικές Οδηγίες συναποφασίζονται και συντάσσονται στις Βρυξέλλες. «Άραγε να πηγαίνουν εκεί μόνο για διακοπές;» ειρωνεύονται ορισμένοι.
ALPHA TRUST ANΔΡΟΜΕΔΑ: Αναμφίβολα η μετοχή της Alpha Trust Ανδρομέδα υποφέρει από χαμηλή εμπορευσιμότητα (να ήταν η μόνη…) και από το discount που χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια τον κλάδο των ΑΕΕΧ (-28,21% στα τέλη Οκτωβρίου).
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι αποδόσεις της σε βάθος χρόνου υπερβαίνουν κατά πολύ την αντίστοιχη του Γενικού Δείκτη Συνολικής Απόδοσης του ΧΑ (benchmark).
Ειδικότερα, από τον Ιούλιο του 2000 (ίδρυση εταιρείας) έως και τον Οκτώβριο του 2017, η εσωτερική αξία της μετοχής ανέβηκε κατά 37,66%, ενώ ο Γενικός Δείκτης Συνολικής Απόδοσης κατά την ίδια περίοδο κατέγραψε απώλειες 67,36%.
Και από τον Οκτώβριο του 2011 (όταν άλλαξε η επενδυτική πολιτική της ΑΝΔΡΟ) έως τον 10ο μήνα του 2017, η εσωτερική αξία της μετοχής ανέβηκε κατά 78,5% ενώ ο Γενικός Δείκτης Συνολικής Απόδοσης ενισχύθηκε μόνο κατά 13,32%.
Στα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου συγκαταλέγονται η ουσιαστική απουσία τραπεζικών τίτλων και η τοποθέτηση σε πλειάδα εταιρειών διαφόρων κεφαλαιοποιήσεων με μακροπρόθεσμη προοπτική.