Ένα ενδιαφέρον ερώτημα έθεσε στη στήλη στέλεχος της αγοράς, αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη ανταλλαγή και συγχώνευση των 20 σειρών κρατικών ομολόγων, που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI.
Θα θεωρηθεί η ανταλλαγή πώληση και αν ναι, το ενδεχόμενο κέρδος (σ.σ. στην πράξη, υπεραξία) θα φορολογηθεί;
Πρόκειται για κρίσιμο θέμα για το εγχώριο επενδυτικό κοινό, καθώς το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο δεν φορολογεί τους τόκους από τα κρατικά ομόλογα, φορολογεί, όμως, τα κέρδη από πώληση.
Αν δεν υπάρξει εξαίρεση για την ανταλλαγή από το παραπάνω πλαίσιο, οι εγχώριοι επενδυτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπολογίσιμα αντικίνητρα για τη συμμετοχή τους.
Για παράδειγμα, αν εγχώριος επενδυτής συμμετείχε στο PSI και εν συνεχεία αγόρασε στο 30% με 40% της ονομαστικής αξίας πρόσθετες ομολογίες, αν συμμετάσχει, εκών άκων, στην ανταλλαγή, αφενός, θα υποστεί κούρεμα της τάξης τουλάχιστον του 20% για την παλαιά του θέση (σ.σ. εφόσον η ανταλλαγή γίνει σε τρέχουσες αξίες), αφετέρου, θα φορολογηθεί για το κέρδος από την πώληση (για όσα αγόρασε σε χαμηλές τιμές).
Το θέμα «καίει» ιδιαίτερα τον ΕΦΚΑ, καθώς το ΙΚΑ και άλλα ταμεία ρευστοποίησαν τα ομόλογα EFSF που είχαν πάρει ως αντάλλαγμα στο PSI, αγοράζοντας, με τα μετρητά, κρατικά ομόλογα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Στην κυβέρνηση το ξέρουν. Άλλωστε, και να θέλουν να το ξεχάσουν, δεν τους αφήνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος…