Η χθεσινή ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της ΕΧΑΕ ήρθε να υπενθυμίσει στην αγορά ότι κάτι πρέπει να γίνει με τη στήριξη του χρηματιστηριακού κλάδου καθώς, όπως φαίνεται, διαγράφεται ένα ακόμη ζημιογόνο έτος για τις περισσότερες ΑΧΕ και ΑΧΕΠΕΥ.
Τι προέκυψε λοιπόν από την πορεία της EΧΑΕ κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο;
Πρώτον, ότι τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 28%, από τα 7,5 στα 5,7 εκατ. ευρώ. Και δεύτερον, ότι η προαναφερθείσα πτώση οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση της μέσης αξίας των ημερήσιων χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 42% (από τα 71,7 στα 41,5 εκατ. ευρώ).
Το πρώτο δηλαδή τρίμηνο ξεκίνησε για τις χρηματιστηριακές εταιρείες σαφώς χειρότερα από το αντίστοιχο περυσινό, ενώ η μέση αξία των συναλλαγών στη συνέχεια (Απρίλιος-Μάιος) δεν κυμαίνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του α’ τριμήνου του 2016.
Ποια όμως ήταν τα αποτελέσματα των χρηματιστηριακών εταιρειών το 2016;
Με βάση τις μέχρι τώρα δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις 18 ΑΧΕ και ΑΧΕΠΕΥ, αθροιστικά ο κύκλος εργασιών υποχώρησε έναντι του 2015 από τα 36,8 στα 29,16 εκατ. ευρώ (-21%) και το προ φόρων αποτέλεσμα κινήθηκε εκ νέου σε ζημιογόνο επίπεδο (από -6,38 στα -6,22 εκατ. ευρώ) παρά τις δραστικές περικοπές δαπανών.
Μάλιστα, όπως λέγεται από γνώστες της αγοράς, η αθροιστική ζημία των ΑΧΕΠΕΥ θα μεγαλώσει κατά κάμποσα ακόμη εκατομμύρια ευρώ, όταν ολοκληρωθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2016.
Δραστική βελτίωση οικονομικού κλίματος μετά τη δεύτερη θετική αξιολόγηση της χώρας από τους δανειστές, προώθηση νέων επενδυτικών προϊόντων και διευκολύνσεις από την Πολιτεία και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποτελούν «προαπαιτούμενα» προκειμένου να ισορροπήσει ο κλάδος και να αποφύγει φέτος τις ζημίες.
Αν δεν γίνουν αυτά…