Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση ή το αργότερο ανά δεκαπενθήμερο, οι Αζέροι βρίσκουν αφορμές για να δημοσιοποιήσουν επικαιροποιημένα στοιχεία αναφορικά με τα ποσοστά ολοκλήρωσης των εργασιών για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ και τη μεταφορά του αερίου που θα παράγει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας.
Μοιάζει να το κάνουν αυτό ως έμμεση πίεση στις εταιρείες, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να αρχίσει η εξαγωγή του αερίου το 2018, προς Τουρκία αρχικά, και στη συνέχεια το 2019-2020 προς Ιταλία και Ευρώπη, οπότε θα αρχίσει να εισπράττει και το κράτος τους τα δικαιώματα επί της παραγωγής.
Μέχρι στιγμής οι Αζέροι δεν έχουν αναφερθεί ανοιχτά σε πιθανότητες καθυστερήσεων, αν και είναι γνωστό ότι η διέλευση του αγωγού σε ορισμένα σημεία της ελληνικής διαδρομής, αλλά και της ιταλικής, αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ ακόμη εκκρεμούν προσφυγές στο ΣτΕ.
Την εικόνα προόδου των εργασιών πάντως, τη δίνει ο υπουργός Οικονομικών του Αζερμπαϊτζάν Σαχίν Μουσταφάγιεφ, ο οποίος σε επίσημες δηλώσεις του στις 24/12 αναφέρεται στην πορεία του συνολικού έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνάει τα $40 δισ.
Σύμφωνα με τον Αζέρο υπουργό λοιπόν, οι εργασίες ανάπτυξης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ στην Κασπία, έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 87%. Το κοίτασμα ως γνωστόν περιέχει 1,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, ενώ η ετήσια παραγωγή του θα ανέρχεται σε 16 δισ. κυβικά μέτρα.
Η επέκταση της δυναμικότητας του αγωγού South Caucasus που μεταφέρει το αέριο από το κοίτασμα στην Τουρκία έχει ολοκληρωθεί κατά 72%. Οι εργασίες στον αγωγό Trans Anatolian Pipeline επί τουρκικού εδάφους, ο οποίος θα μεταφέρει το αέριο μέχρι τα σύνορα με την Ελλάδα έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 60%. Τέλος οι εργασίες στον αγωγό Trans Adriatic Pipeline που μεταφέρει το αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μέσω Αλβανίας, Αδριατικής καταλήγει στην Ιταλία, ολοκληρώθηκαν μόλις κατά 30%.
Αυτά λέει ο Αζέρος υπουργός που περιμένει πώς και πώς να ξεκινήσει η ροή του αερίου, ώστε να ενισχύσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, τα οποία έχουν πληγεί από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου.
Και τον φανταζόμαστε όταν θα μαθαίνει ότι το ΣτΕ ανέβαλε για μια ακόμη φορά (βρισκόμαστε ήδη στην όγδοη αναβολή) την εκδίκαση της προσφυγής πέντε Δήμων της Μακεδονίας για την χωροθέτηση του συγκροτήματος συμπίεσης στο νομό Σερρών...