Ακόμη μία χρονιά με μείωση της ζήτησης στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι η φετινή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία Διαχειριστή και Λειτουργού της αγοράς.
Παρά την αύξηση που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο, το ενδεκάμηνο του 2016 η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μειωμένη κατά περίπου 1,5% έναντι του περσινού ενδεκαμήνου.
Το πιο ανησυχητικό, κατά την άποψη του Χαμαιλέοντα, και ενδεικτικό της εντεινόμενης αδυναμίας των νοικοκυριών να καταναλώσουν, είναι ότι το χρονικό διάστημα αυτό, η ζήτηση στη χαμηλή τάση, δηλαδή κατοικίες και μικρές επαγγελματικές καταναλώσεις, μειώθηκε κατά 6,47%.
Η δε συνολική μείωση του 1,5% προέκυψε λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπήρξε το ίδιο διάστημα στη μέση και υψηλή τάση, κατά 8% και 8,91% αντιστοίχως.
Από τα παραπάνω προκύπτουν ένα ανησυχητικό και ένα αισιόδοξο στοιχείο. Το ανησυχητικό είναι ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ως πρόδρομος δείκτης οικονομικής ανάπτυξης, δεν δείχνει φως στο τούνελ.
Το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι όση από τη βιομηχανία έχει απομείνει ενεργή και παράγει, αυξάνει την απασχόληση των γραμμών παραγωγής, ενθαρρυμένη ενδεχομένως και από τις πρόσφατες ρυθμίσεις και τις ελαφρύνσεις φορολογικών βαρών, τα οποία ασυλόγιστα είχαν επιβάλει προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό δείχνουν τα ποσοστά αύξησης στους καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης.
Με μία παρατήρηση όμως. Αρκεί αυτοί που καταναλώνουν, να πληρώνουν κιόλας. Γιατί αν όλες οι βιομηχανίες ακολουθούν το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ, τότε… καήκαμε ομαδικώς.