Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 10 2008

”Πάτησε γκάζι” η ΕΤΕ-Ποιοι έφαγαν τη… σκόνη της!

Δικαιολογημένα υπερήφανος για τα πεπραγμένα αλλά και συνετά συγκρατημένος στις προβλέψεις του εμφανίστηκε χθες στους δημοσιογράφους ο κ. Τάκης Αράπογλου.

Υπερήφανος διότι επί των ημερών του το συνολικό ενεργητικό ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ, τα οικονομικά αποτελέσματα κινήθηκαν άκρως θετικά, ενώ, από πλευράς κεφαλαιοποίησης, η ΕΤΕ βρέθηκε στην 21η θέση στο πανευρωπαϊκό τραπεζικό στερέωμα.

”Περάσαμε πολλούς που ήταν πάνω από εμάς”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αράπογλου, αναφέροντας γνωστά ονόματα, όπως είναι η DEXIA, και όχι μόνον αυτή.

Πώς συνέβη αυτό:

Συνέβη διότι μέσα στο 2007 η μετοχή της ΕΤΕ ”έγραψε” +34,6%, όταν, επί παραδείγματι, η Commerzbank έκλεισε τον χρόνο με απώλειες 8,6%, η DEXIA με -17%, η SWEDBANK με -26,8%, ενώ η ERSTE ΒΑΝΚ είχε απώλειες 16,5% και η ΟΤΡ μηδαμινή άνοδο 2%.

Άλλωστε, και στον εσωτερικό ”στίβο” η απόδοση της ΕΤΕ ξεχώρισε σε σχέση με εκείνη της EFG (+8%) της Alpha (+9%) και της Πειραιώς (+15%).

Μεγαλύτερη σημασία όμως έχει η επίδοση της ΕΤΕ στο διεθνές ”πρωτάθλημα”, όπου το καλό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων (στην εποχή των subprime δανείων), η μεγάλη καταθετική βάση, η επέκταση στις αναδυόμενες αγορές και γενικά το υψηλό growth ”έκαναν τη διαφορά” υπέρ της… Εθνικάρας.

Από την άλλη πλευρά, όπως είπαμε, ο κ. Αράπογλου φρόντισε να είναι και… συγκρατημένος.

Έτσι, κλείνοντας μια χρονιά μεγάλων προσδοκιών και αποδόσεων, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι στόχος της ΕΤΕ και στο τρέχον έτος είναι η πιστή υλοποίηση του επιχειρηματικού της πλάνου όπως και ο υπολογισμός της αποτελεσματικότητας με δύο βασικούς δείκτες.

Την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και τα κέρδη ανά μετοχή.

Άλλωστε σε μια περίοδο όπου, όπως και ο ίδιος σημείωσε, υπάρχει ενδεχόμενο επιβράδυνσης στη διεθνή ανάπτυξη (με επίκεντρο τις ΗΠΑ, στις οποίες είναι ορατός ο κίνδυνος ύφεσης) αλλά και αποκάλυψης περαιτέρω ζημιών από μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού, οι αγορές είναι εύλογο ότι μπορεί να παρουσιάσουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Γι’ αυτό κι έχει σημασία η (ορθή) δήλωσή του: ”Η διοίκηση μιας τράπεζας έχει υποχρέωση να φέρνει καλά αποτελέσματα. Το με τι πολλαπλασιαστές αποτιμώνται όμως τα αποτελέσματα αυτά καθορίζεται από τις αγορές και από τη συγκυρία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v