Μάλλον κάτι δεν θα πρέπει να έχουν υπολογίσει σωστά οι συντάκτες της εργαλειοθήκης Νο 3 του ΟΟΣΑ, οι οποίοι προτείνουν να απελευθερωθεί η ίδρυση των κεντρικών αγορών τροφίμων, που σήμερα (μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη) τελούν υπό δημόσιο έλεγχο.Σύμφωνα με τη μελέτη, η ίδρυση ιδιωτικών αγορών θα έδινε ώθηση στον ανταγωνισμό, κάτι το οποίο σήμερα δεν είναι εφικτό εξαιτίας της παρέμβασης του δημοσίου.
Οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα, σημειώνουν ότι ο μόνος τομέας που δεν πρόκειται να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια στην Ελλάδα είναι αυτός των κεντρικών αγορών, διότι απλώς ο χώρος είναι κορεσμένος...
Γίνεται με δύο όλες κι όλες αγορές και μιλάμε για κορεσμό;
Κι όμως γίνεται. Διότι πέριξ των δύο αγορών λειτουργούν δεκάδες παράνομες αγορές, με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των νόμιμων!
Δεν πρόκειται για αστείο, αλλά για μια άσχημη πραγματικότητα. Η κρίση έχει εκτινάξει τις παράνομες αγορές και πλέον, ολοένα και περισσότεροι είναι οι παραγωγοί που προτιμούν να πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς παραστατικά και τιμολόγια, ώστε να λαμβάνουν τα χρήματα στο χέρι και να φοροδιαφεύγουν.
Το πρόβλημα έχει απασχολήσει όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά αντί να αντιμετωπίζεται (το πρόβλημα) μεγεθύνεται.
Οπότε, καλύτερη θα ήταν μια σύσταση πρώτα για την πάταξη του φαινομένου του παρεμπορίου και μετά για την απελευθέρωση των κεντρικών αγορών.