ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Πολλά και ενδιαφέροντα έβγαλε η εξέταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Θα σταθούμε στα πιο επίκαιρα, όπως οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και οι εξελίξεις στην Αττικής.
Ο Γ. Στουρνάρας, αφού εκτίμησε ότι δεν θα δούμε ξένους να καταλαμβάνουν τώρα θέσεις προέδρου ή διευθύνοντος συμβούλου στις εγχώριες τράπεζες, έδωσε ένα guidance για τα πρόσωπα.
Είπε, συγκεκριμένα, ότι οι διοικήσεις θα έχουν έμπειρα και νεότερα στελέχη.
Σιγά την είδηση, θα πείτε. Πάντα οι διοικήσεις έχουν ένα αντίστοιχο μείγμα. Συνήθως οι πρόεδροι είναι έμπειρα στελέχη και οι διευθύνοντες σύμβουλοι νεότερα και φιλόδοξα.
Αν, όμως, ρίξει κανείς μια ματιά, στα ονόματα που παίζουν στα δημοσιεύματα, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς, θα δει ότι η αναφορά Στουρνάρα ίσως να έχει σημασία.
Να προκρίνεται, δηλαδή, η κατάληψη της θέσης από «φρέσκο» στέλεχος, που δεν έχει καταλάβει στο παρελθόν αντίστοιχη θέση, διαθέτει, όμως, την απαραίτητη εμπειρία, πληρώντας τα κριτήρια του νόμου.
Αν λόγω της διαδρομής του συγκεντρώνει και τη συναίνεση των μετόχων μειοψηφίας, ακόμη καλύτερα...
ΥΓ: Ο διοικητής επανέλαβε την άποψή του ότι μετά την ανασύνθεση των ΔΣ με τα κριτήρια του νόμου, οι τράπεζες θα είναι καλύτερες.
ΥΓ Ι: Όσον αφορά στην Αττικής, ο διοικητής της ΤτΕ αποκάλυψε το εξής ενδιαφέρον: H μεγάλη εκροή καταθέσεων στην Τράπεζα Αττικής διενεργήθηκε από δημόσιους φορείς.
Αποκάλυψη που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητη από τους βουλευτές...
ΤΟ... EXIT POLL ΣΤΗΝ ΕΤΕ: Την ώρα που η ονοματολογία για τη θέση του νέου προέδρου της Εθνικής καλά κρατεί, στο εσωτερικό της τράπεζας θεωρούν φαβορί για τη θέση τον Γιώργο Ζανιά.
Παρότι το όνομά του διέρρευσε νωρίς, και σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως οι υποψηφιότητες καίγονται, στην περίπτωση του Ζανιά ο χρόνος δουλεύει υπέρ του.
Στελέχη της τράπεζας με τα οποία συνομίλησε η στήλη εκτιμούν ότι ο καθηγητής Οικονομικών στο τμήμα διεθνών και ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει όλο το πακέτο.
Έχει θητεύσει στη θέση του προέδρου της Εθνικής στο παρελθόν, όπως και στη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και συμμετείχε στο PSI, ενώ έχει διατελέσει και υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών.
Διαθέτει, επομένως, ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους θεσμούς και ειδικότερα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αντίστοιχη εμπειρία για να αναλάβει τη θέση.
Μοναδικό «αγκάθι» είναι η προϋπηρεσία του στη θέση του υπουργού Οικονομικών επί υπηρεσιακής κυβέρνησης.
«Αγκάθι» που μπορεί να ξεπερασθεί, αν η θέση χαρακτηρισθεί μη πολιτική λόγω του χαρακτήρα της κυβέρνησης Πικραμένου.
Για να δούμε, αν το exit poll των Εθνικάριων επιβεβαιωθεί...