ΚLEEMANΝ: Αναμφίβολα, η πρόθεση των βασικών ιδιοκτητών της Kleemann (μέλη οικογένειας Κουκούντζου) να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας και να βγάλουν την εισηγμένη από το ταμπλό του ΧΑ αποτελεί πλήγμα για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
Όχι φυσικά επειδή θα μας λείψει ο όγκος των συναλλαγών της Kleemann (από τα 2,195 εκατ. ευρώ του τελευταίου εξαμήνου, το 1,318 εκατ. έγινε χθες ως αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης...), αλλά κυρίως για δύο άλλους λόγους:
Πρώτον, γιατί σοβαροί Έλληνες επενδυτές που τοποθετήθηκαν στη συγκεκριμένη εταιρεία με μακροπρόθεσμη προοπτική (αποφεύγοντας να αγοράσουν «σαπάκια» της περιφέρειας, ή «κερδοσκοπικά» τραπεζόχαρτα), χάνουν και αυτοί την εμπιστοσύνη τους προς το ΧΑ και
δεύτερον, γιατί θα φύγει από το ΧΑ -αν τελικά γίνει αποδεκτή η πρόταση- ένας παραγωγικός όμιλος που έχει όλες τις δυνατότητες να μετεξελιχθεί σε ένα από τα ισχυρά blue chips του μέλλοντος.
Είναι άγνωστο το γιατί οι βασικοί μέτοχοι πήραν μια τέτοια απόφαση. Θέλουν να πουλήσουν μέρος ή ακόμη και το σύνολο της εταιρείας και οι μέτοχοι μειοψηφίας αποτελούν «βάρος»;
Νομίζουν πως θα μπορέσουν να μπουν σε μια ξένη χρηματιστηριακή αγορά, επιτυγχάνοντας καλύτερους όρους;
Πιστεύουν πως θα βρουν ευκολότερη χρηματοδότηση; (Ούτε φαίνεται να την έχουν ανάγκη, αλλά και άλλες ελληνικές εταιρείες που το επιχείρησαν, δεν τα κατάφεραν).
Θέλουν απλά να απαλλαγούν από τα όποια κόστη συνεπάγεται η ένταξη στο ΧΑ;
Το μέλλον θα δείξει...
ΥΓ1: Χθες άλλαξε χέρια το 2,7% του συνόλου των τίτλων της εταιρείας και έτσι το ποσοστό των βασικών μετόχων λογικά ανέβηκε στο 70% (υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη έως το 90%, ποσοστό που θα κρίνει την επιτυχία της δημόσιας πρότασης).
ΥΓ2: Γίναμε δέκτες πολλών παραπόνων από αναγνώστες που θεωρούν ιδιαίτερα χαμηλή την τιμή της δημόσιας πρότασης (γύρω στο 60% της λογιστικής αξίας). Το σχετικά ευχάριστο πάντως είναι ότι η τιμή των 2,02 ευρώ δεν αφήνει ζημία στους περισσότερους αγοραστές της τελευταίας πενταετίας.
Intralot: Μείωση του κόστους χρηματοδότησης και επιμήκυνση του δανεισμού της πέτυχε η εισηγμένη, με την έκδοση και διάθεση του νέου ομολογιακού, ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Οι νέες ομολογίες, πενταετούς διάρκειας, τιμολογήθηκαν από την αγορά με επιτόκιο 6,75%.
Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα κατευθυνθούν, μαζί με ταμειακά διαθέσιμα, για την πρόωρη εξόφληση του ομολογιακού που λήγει το 2018, με ανεξόφλητο υπόλοιπο 276 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 9%.
Μετά την παραπάνω αναχρηματοδότηση, το μεγαλύτερο μέρος του μακροπρόθεσμου δανεισμού της Intralot (τα 500 από τα 725 εκατ. ευρώ) λήγει το 2021.
Μεγάλες λήξεις, μεγάλες φουρτούνες, αν μέχρι τότε δεν έχει αποδώσει η υλοποιούμενη αναδιάρθρωση...