Ένα ακόμη επεισόδιο του σίριαλ «διοικητικές ανακατατάξεις στην Τράπεζα Αττικής» αναμένεται να παρακολουθήσουμε τις επόμενες ημέρες.
Όπως είναι γνωστό, την περασμένη εβδομάδα η τράπεζα απέκτησε νέο πρόεδρο, νέο διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) και δύο νέους αναπληρωτές CEOs.
Μόνο που τα πρόσωπα τα οποία επελέγησαν ως νέα μέλη του Δ.Σ. και εν συνεχεία για θέσεις διοίκησης δεν είχαν την πρότερη έγκριση του επόπτη, ούτε καν σε προφορικό επίπεδο.
Η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται ως εκ τούτου να εξετάσει αν ο Γ. Σαπουτζόγλου (νέος πρόεδρος) και ο Τ. Ρουμελιώτης (CEO) είναι κατάλληλοι.
Οι αποφάσεις της δεν είναι εύκολες, με δεδομένο ότι η τράπεζα βρίσκεται σε διοικητική αναταραχή εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ εκκρεμεί η υλοποίηση των δεσμεύσεων που προέκυψαν από τον έλεγχο που διενήργησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός για την κάλυψη της τελευταίας ΑΜΚ και την ποιότητα των κεφαλαίων.
Θεωρητικά, η ΤτΕ μπορεί, βάσει του νόμου και των επιταγών του SSM, να απορρίψει τις επιλογές του ΤΣΜΕΔΕ, παρότι φαίνεται να έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης. Με δεδομένο, όμως, ότι η Αττικής δεν είναι συστημική τράπεζα, το σενάριο ενός έντιμου συμβιβασμού συζητείται όλο και περισσότερο.
Άλλωστε ο ένας εκ των δύο στελεχών πληροί τα κριτήρια του νόμου για θέση, όμως, μη εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ.
Επομένως, θα μπορούσε να εγκριθεί ως κατάλληλος για τη θέση του προέδρου, εφόσον εν τω μεταξύ υπάρξει νέα αλλαγή στο Δ.Σ.
Κρίσιμο, άλλωστε, για την Αττικής ήταν και παραμένει η κάλυψη των εναπομεινασών κεφαλαιακών της αναγκών και το deadline που θα δώσει ο επόπτης, μια και έχουν περάσει σχεδόν δέκα μήνες από το stress test.
Υ.Γ. Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας έχει προταθεί έμπειρος τραπεζίτης με θητεία σε Εθνική και Αγροτική Τράπεζα. Λύση που δεν περπάτησε, όταν προτάθηκε, δεν είναι απίθανο, όμως, να επανέλθει στο τραπέζι.