Η στήλη το ακούει εσχάτως όλο και πιο συχνά: η ελληνική πλευρά δίνει μάχη, ώστε όσοι στελεχώσουν τις θέσεις διοίκησης σε ΤΧΣ και τράπεζες να μιλούν ελληνικά.
Δεν ξέρουμε αν ο SSM ενδώσει σε ένα τέτοιο αίτημα, ακόμη και αν έχει τεθεί επιτακτικά και σε κορυφαίο επίπεδο από την ελληνική πλευρά.
Η στάση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και των θεσμών θα φανεί τις προσεχείς ημέρες, όταν και αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία για τη θέση του προέδρου της Εθνικής.
Προφανώς το να ομιλεί ο πρόεδρος ή ο διευθύνων σύμβουλος μιας τράπεζας ελληνικά θα ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα και θα γλιτώσει την κυβέρνηση από τις κατηγορίες αφελληνισμού.
Από την άλλη, όμως, το κριτήριο γνώσης της ελληνικής σε συνδυασμό με τις αυστηρές απαιτήσεις που θέτει ο νόμος περί εταιρικής διακυβέρνησης περιορίζει αρκετά το εύρος όσων πληρούν τα κριτήρια.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην προκήρυξη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ επιλέγηκε η σολομώντειος λύση να αποτελεί προαπαιτούμενο η άριστη γνώση της αγγλικής και πρόσθετο προσόν που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ευχέρεια στα ελληνικά.