Πάγια τακτική είναι να γράφονται μακροσκελή άρθρα πριν την αντιπυρική περίοδο, που είτε εκθειάζουν την αυταπάρνηση εθελοντών και φορέων, είτε μιλούν για τη διαλυμένη κρατική μηχανή που με ελλιπή μέσα παλεύει για το ακατόρθωτο.
Στο τέλος της αντιπυρικής εμφανίζονται στατιστικά στοιχεία που διαβάζονται όπως θέλουν (να μην ξεχνάμε ότι οι αριθμοί πάντα ευημερούν), απονέμονται τιμητικές πλακέτες, αλληλοσυγχαίρονται οι συναρμόδιοι και πάμε για την επόμενη χρονιά.
Μπορεί να πέρασε το καλοκαίρι, αλλά η αντιπυρική περίοδος τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου. Συνεπώς αξίζει κάποιος να καταγράψει τι συμβαίνει.
Στον Υμηττό δραστηριοποιούνται δεκάδες ομάδες με διαφορετική νομική μορφή (σωματεία, ΜΚΟ, αμιγώς εθελοντικές, μεικτές εθελοντών και έμμισθων) κάθε ομάδα, με δικό της πρωτόκολλο λειτουργίας και δική της οργανωτική δομή.
Καταγράφονται και περιπτώσεις όπου κάποιοι επιτήδειοι εγγράφουν και πλασματικά μέλη για να μπορούν να διεκδικούν μεγαλύτερες χορηγίες είτε από την περιφέρεια, είτε από ιδρύματα. Όλοι μιλούν για ενότητα και κοινή δράση και όλοι έχουν τα δικά τους επιχειρησιακά κέντρα και τις δικές τους συχνότητες ασύρματης επικοινωνίας.
Οσοι ασχολούνται με τα του Υμηττού υποστηρίζουν πως ο λαβύρινθος δεν σταματάει στα διάφορα σωματεία. "Για έναν Υμηττό είναι συναρμόδιοι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες (Κεντρικού τομέα, Βορείου τομέα, Νοτίου τομέα και Ανατολικής Αττικής)", επισημαίνουν.
Από την άλλη και η πυροσβεστική δεν πάει πίσω: έξι πυροσβεστικοί σταθμοί είναι συναρμόδιοι για τον Υμηττό (ο Πρώτος, ο Τέταρτος, ο Έβδομος, ο Όγδοος, ο Δωδέκατος Πυροσβεστικός Σταθμός και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κρωπίας).
Κεντρικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Υμηττού δεν μπορεί να υπάρξει, όσο παραμένει ο όρος "συναρμόδιοι", επισημαίνουν φορείς της περιοχής...