ΖΑΜΠΑ: Η ΖΑΜΠΑ έφυγε από το ΧΑ κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες των μετόχων μειοψηφίας, ωστόσο τα πράγματα από τότε έχουν εξελιχθεί πολύ καλύτερα για τους τελευταίους.
Η πρώην εισηγμένη μοίρασε πέρυσι δύο ευρώ ανά μετοχή, ενώ άλλο 1,5 ευρώ θα δώσει μέσα στη φετινή χρονιά.
Επιπλέον, στο λειτουργικό κομμάτι η δική της μπράντα «Mercury» που λάνσαρε τελευταία, φαίνεται πως έχει ικανοποιητική πορεία.
ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ: Για 5η (πέμπτη) φορά μετατέθηκε η χρονική προθεσμία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των προσφορών για την πραγματοποίηση ερευνών στις τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Η νέα ημερομηνία στην οποία η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα σχέδια συμβάσεων με τους επιλεγέντες επενδυτές, δηλαδή ΕΛ.ΠΕ. και Εnergean, είναι η 30η Σεπτεμβρίου. Να θυμίσουμε, ότι προηγήθηκαν μεταθέσεις της ημερομηνίας τον Ιούλιο, Οκτώβριο, Δεκέμβριο του 2015 και Απρίλιο του 2016.
Επίσης, να υποθέσουμε ότι κανείς πλέον δεν βιάζεται να πέσουν οι υπογραφές για τις περιοχές Δυτική Πελοπόννησος, Άρτα-Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία, αφού εκτός της συγκυρίας, υπάρχει και η δικαστική εκκρεμότητα ως προς τη νόμιμη ή μη συμμετοχή των ΕΛ.ΠΕ. στο διαγωνισμό (προσφυγή Energean).
Με την ευκαιρία πάντως να θυμίσουμε, ότι τις μέρες αυτές, συμπληρώνονται 35 χρόνια συνεχούς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας. Συγκεκριμένα, πρώτα ξεκίνησε η εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα και λίγες μέρες μετά, την 1η Ιουλίου του 1981 αν δεν κάνουμε λάθος, ακολούθησε η παραγωγή αργού από τον Πρίνο.
Από τότε μέχρι τώρα, οι μόνες νέες ανακαλύψεις αφορούν το μικρό κοίτασμα του Κατάκολου, το οποίο ανέλαβε να αναπτύξει η Energean, και τα κοιτάσματα Βόρειος Πρίνος και «Ε», που αποτελούν μέρος του πετρελαϊκού το δυναμικού του Κόλπου της Καβάλας, όπου οι μέχρι στιγμής απολήψιμες ποσότητες φτάνουν τα 30 εκατομμύρια βαρέλια.