Όσοι πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια αμφισβητούσαν την ικανότητα του ΟΤΕ να αναχρηματοδοτήσει τον (υψηλό τότε) δανεισμό του, τώρα σίγουρα έχουν αλλάξει γνώμη.
Και αυτό γιατί με βάση τις λογιστικές καταστάσεις του 2015 που ο Οργανισμός δημοσίευσε χθες, κατά την προηγούμενη χρονιά, η εταιρεία παρήγαγε θετικές ταμειακές ροές γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, παρά το ότι κατέβαλε κάπου 645 εκατ. για επενδύσεις.
Από τα 300 αυτά εκατ., κάπου 40 έδωσε σε μερίσματα και με τα υπόλοιπα 260 περιόρισε τον καθαρό του δανεισμό αρκετά κάτω από τα 900 εκατ. ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, ότι με περυσινά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στο 1,22 δισ. ευρώ, ο δείκτης καθαρό χρέος προς EBITDA πέφτει αρκετά κάτω από τη μονάδα και περνάει σε επίπεδα που θεωρούνται εξαιρετικά. Και δεύτερον, η εικόνα γίνεται ακόμη καλύτερη, αν κάποιος συνεκτιμήσει ότι μετά την έκδοση του νέου ομολογιακού δανείου (κουπόνι στο 4,375%) στα τέλη του 2015, η μέση διάρκεια αποπληρωμής του όποιου δανεισμού έχει απομείνει είναι μακρά.
Έτσι λοιπόν, ερμηνεύεται εύκολα η απόφαση της διοίκησης να προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση τη διανομή αυξημένου μερίσματος σε σχέση με πέρυσι (0,10 έναντι 0,08 ευρώ ανά μετοχή).
Όπως επίσης ενισχύονται τα επιχειρήματα ορισμένων αναλυτών που προβλέπουν πως ο ΟΤΕ θα προχωρήσει πιθανότατα σε μία τουλάχιστον επιθετική κίνηση μέσα στο 2016.
Τουλάχιστον, η ρευστότητά του του το επιτρέπει.