Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 29 2015

Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας α λα γαλλικά;

Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας α λα γαλλικά;

Στην κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει για την αναγκαιότητα του Εθνικού Συμβουλίου για τη Βιομηχανία, αλλά εκκρεμεί προς το παρόν το μοντέλο που θα ακολουθήσουν: Το «βαρύ» γαλλικό μοντέλο, που φαίνεται πως προτιμούν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, ή ένα «πιο ελαφρύ» που προτείνουν κάποια άλλα;

Στην περίπτωση της Γαλλίας, στις αρχές του 2010 ιδρύθηκε η Εθνική Διάσκεψη για τη Βιομηχανία, η οποία τον Φεβρουάριο του 2013 μετονομάστηκε σε «Εθνικό Συμβούλιο για τη Βιομηχανία» (CNI).

Το γαλλικό συμβούλιο θεωρείται «βαρύ» για μια χώρα με περιορισμένη βιομηχανική δραστηριότητα όπως η Ελλάδα, καθώς προεδρεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ διακοσμητικό ρόλο έχει ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παρουσιάζεται ως «το κοινοβούλιο της βιομηχανίας», με στόχο να «ακούει» τα αιτήματα των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των άλλων παραγόντων της γαλλικής βιομηχανίας. Στο συμβούλιο, εκτός από τον πρωθυπουργό, συμμετέχουν και άλλα μέλη της κυβέρνησης όπως και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των συνδικαλιστικών φορέων.

Το CNI αποτελείται από 13 βιομηχανικούς κλάδους για τους οποίους αναπτύσσονται εξειδικευμένα σχέδια δράσης. Ταυτόχρονα συμμετέχει στην ανάπτυξη προγραμμάτων ενίσχυσης της καινοτομίας και των επενδύσεων τα οποία χρηματοδοτούνται από το γαλλικό δημόσιο.

Μια ιδέα για τους στόχους του Συμβουλίου παίρνει κάποιος από τον πρώτο ετήσιο απολογισμό, στον οποίο αναφέρονται ως προτεραιότητες τα εξής:

• Η χάραξη καινοτόμου στρατηγικής για την έρευνα και την ανάπτυξη.
• Η προσαρμογή του συστήματος κατάρτισης στις ανάγκες της βιομηχανίας.
• Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων.
• Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μέσω συνεργασίας με άλλες χώρες.
• Η προσέλκυση κεφαλαίων και χρηματοδότησης για τον βιομηχανικό τομέα και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
• Η ενίσχυση της διεθνοποίησης και εξαγωγικής δραστηριότητας των ΜΜΕ.
• Η εξασφάλιση της παροχής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές.
• Η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και η εξασφάλιση νομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας.
• Η καθιέρωση φορολογικού συστήματος που ευνοεί τις επενδύσεις.

Α, και μια λεπτομέρεια: Σε πλήρη απαρτία, το γαλλικό συμβούλιο για τη βιομηχανία, ακριβώς επειδή εμπλέκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο με πρόσκληση του τελευταίου. Οι εξειδικευμένες συναντήσεις γίνονται συχνότερα ανά βιομηχανικό τομέα. 

Μια δεύτερη μάχη θα δοθεί για το ποιοι θα συμμετέχουν στο ελληνικό συμβούλιο, μαθαίνουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v