ΝΟΜΟΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ: Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο οποίος πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Οκτωβρίου.
Σημαντική πρόοδος υπάρχει σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία του ΤΧΣ και των σχέσεών του με τις τράπεζες.
Ανοικτό, όμως, παραμένει το θέμα της δομής της ανακεφαλαιοποίησης καθώς συνεχίζεται η αξιολόγηση προτάσεων και η διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης, αρχών και θεσμών.
Το Μνημόνιο επιβάλλει την επικαιροποίηση του νόμου 3864/2010, ο οποίος διέπει μεταξύ άλλων την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με λήψη κρατικής βοήθειας, με το νέο πλαίσιο που έφερε η ενσωματωθείσα στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία BRRD.
Το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Οκτωβρίου θα ορίζει το γενικό πλαίσιο της δομής ανακεφαλαιοποίησης και θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες για τους όρους των ΑΜΚ, τους τίτλους με τους οποίους θα συμμετάσχει το ΤΧΣ και το bail in.
Το σίγουρο είναι ότι επειδή τα χρονικά περιθώρια είναι σφικτά, ο τρόπος διενέργειας των ΑΜΚ και η διαδικασία καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών θα απλοποιηθούν σημαντικά.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Ο φετινός Αύγουστος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, όπου οι ελληνικές εξαγωγές (πλην πετρελαιοειδών, προκειμένου να έχουμε συγκρίσιμα στοιχεία) συνέχισαν να καταγράφουν άνοδο: +7,8% τον Ιούλιο και +6,8% τον Αύγουστο.
Οι θετικές αυτές εξελίξεις πάντως κάθε άλλο παρά πρέπει να καθυστερήσουν τις ενέργειες των υπευθύνων για την όσο το δυνατόν ταχύτερη χαλάρωση των capital controls.
Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρουμε πως η άνοδος του Αυγούστου ήταν 6,8%, έναντι του +7,8% του Ιουλίου και του +12,3% του πρώτου φετινού οκταμήνου. Άρα, ο ρυθμός ανόδου αποκλιμακώνεται.
Και επίσης ο περυσινός Αύγουστος με τον οποίο γίνεται η σύγκριση ήταν ιδιαίτερα χαμηλός (-26,3% κάτω από τον αντίστοιχο μήνα του 2013) και μάλιστα ήταν ο μόνος μήνας από τον Μάιο του 2014 έως σήμερα όπου έχει καταγραφεί υποχώρηση εξαγωγών.