Στις 4 Οκτωβρίου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή πολιτών και φορέων που αντιδρούν στη μεταβίβαση του ποσοστού που κατείχε το δημόσιο στον ΟΛΠ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου στη συνέχεια να πωληθούν.
Πρόκειται για μία από τις δεκάδες δικαστικές υποθέσεις που συνοδεύουν εδώ και χρόνια το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αν και οι περισσότερες από τις αντίστοιχες προσφυγές έχουν απορριφθεί. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι υποθέσεις των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, όπου οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν πως η πλειοψηφία πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο, γιατί ασχολούνται με βασικό κοινωνικό αγαθό όπως το νερό.
Εν τω μεταξύ, για να προχωρήσει ο διαγωνισμός πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ πρέπει η υπηρεσιακή κυβέρνηση να προωθήσει σειρά ρυθμίσεων.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η σύσταση των λιμενικών ταμείων (θα έχουν τις ελεγκτικές και άλλες αρμοδιότητες που είχαν οι υπό ιδιωτικοποίηση οργανισμοί λιμένων) και οι συμβάσεις παραχώρησης (Master Concession) του ΟΛΠ και του ΟΛΘ με το ελληνικό δημόσιο. Ειδικά οι τελευταίες σέρνονται εδώ και πολλούς μήνες, αν και ο χρόνος τελειώνει.
Οι προσφορές για τον ΟΛΠ προγραμματίζονται για τον Νοέμβριο και για τον ΟΛΘ μέχρι τα τέλη του έτους.