Η αναφορά του Ντάισελμπλουμ σε bail in και των ομολόγων κύριας εξασφάλισης (senior bonds), τα οποία έχουν εκδώσει οι εγχώριες τράπεζες, συνεπάγεται αλλαγή των δεδομένων όσον αφορά στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας BRRD.
Όπως έγραψε η στήλη, οι εκδόσεις ομολόγων κύριας εξασφάλισης ενέχουν ρήτρες ίσης αντιμετώπισης (pari passu) με τις εταιρικές καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ ανά δικαιούχο και τράπεζα.
Και με βάση την κοινοτική οδηγία όπως έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, η ίση αντιμετώπιση senior bonds και ανασφάλιστων εταιρικών καταθέσεων δεν αναιρείται.
Με δεδομένο ότι ο επικεφαλής του Eurogroup δεν αναφέρθηκε σε bail in ανασφάλιστων καταθέσεων αλλά μόνο στα senior bonds, θα πρέπει το επόμενο διάστημα να περιμένουμε αλλαγές στην κοινοτική οδηγία.
Είτε μέσω συμπληρωματικής σύστασης που θα εκδώσει η ΕΚΤ, είτε μέσω της τροποποίησης του νόμου 3864 για το πλαίσιο με το οποίο θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Η τροποποίηση επιβάλλεται ως προαπαιτούμενο από το Μνημόνιο έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι με βάση την κοινοτική οδηγία για το bail in, η διασφάλιση των καταθέσεων διαχωρίζεται ως εξής: τη μεγαλύτερη προστασία έχουν οι καταθέσεις των ιδιωτών, ακολουθούν οι μικρές επιχειρήσεις και εν συνεχεία οι μικρομεσαίες (σ.σ. με ευρωπαϊκά κριτήρια μεγέθους).
Στην τελευταία βαθμίδα προστασίας καταθέσεων είναι αυτές των μεγάλων επιχειρήσεων και των φορέων του Δημοσίου.