Το σοβαρό ενδιαφέρον από έξι επιχειρηματικά σχήματα, στα οποία συμμετείχαν ηχηρά ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν ήταν αρκετό ώστε να πεισθούν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να ολοκληρώσουν το διαγωνισμό για τη 15ετή παραχώρηση της Ακτής Βουλιαγμένης.
Η διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προχώρησε στις 28 Μαϊου στην ακύρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Ακτής Βουλιαγμένης, με εντολή του ΤΑΙΠΕΔ.
Αρκετοί υποστηρίζουν πως η απόφαση πλήττει την εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού σε μια περίοδο που δεν περισσεύουν οι υποψήφιοι για τοποθέτηση κεφαλαίων σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η υπόθεση έφτασε μέχρι τη Βουλή με ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή του μοναδικού μετόχου της ΕΤΑΔ, έστειλε, επιστολή στην τελευταία με την οποία ζήτησε την ακύρωση του διαγωνισμού.
Στο Ταμείο υποστηρίζουν πως προωθείται ενιαίο σχέδιο αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου και γι’ αυτό το λόγο δεν είναι δυνατόν να παραχωρούνται ακίνητα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσθέτουν πως έχει ήδη ζητηθεί από κρατικούς φορείς που κατέχουν ακίνητα στην περιοχή να μην προχωρούν σε παραχωρήσεις άνω των τριών ετών.
Στην οδό Κολοκοτρώνη υποστηρίζουν, επίσης, πως η ακύρωση του διαγωνισμού είναι νόμιμη, αφού υπήρχε σχετικός όρος στην προκήρυξη που επέτρεπε στην ΕΤΑΔ να σταματήσει ανά πάσα στιγμή τη διαδικασία.
Στην αγορά τονίζουν ιδιαίτερα το γεγονός πως ισχυρότατοι όμιλοι είχαν ενδιαφερθεί, συμμετείχαν μέχρι το τέλος στη διαδικασία και αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση της ΕΤΑΔ. Στο διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει δεσμευτικό ενδιαφέρον έξι εταιρείες ή κοινοπραξίες.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν σχήμα (Apollo Investment Hold. Co. – Lyvarian Trading Ltd) στο οποίο κατά πληροφορίες συμμετείχε ο όμιλος Λάτση.
Συμμετείχε, επίσης, και η εισηγμένη Αστήρ Παλλάς καθώς και η κοινοπραξία «Βλ. Σταθοκωστόπουλος – Porto Thermes Resorts & Spas”, η Μοτοδυναμική της οικογένειας Κυριακόπουλου, η «Λάμψα» της οικογένειας Λασκαρίδη που ελέγχει το ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία» και διαχειρίζεται το γειτονική «King George» καθώς και η κοινοπραξία «Ελληνική Εταιρεία Γρανιτών – Αναστάσιος Α. Δράκος»
Η Ακτή Βουλιαγμένης ήταν ένα από τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑΔ για τα οποία κλήθηκε πρόσφατα, όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr, να καταβάλλει περισσότερα από 7 εκατομμύρια ευρώ στην ιαπωνική Mizuho Corporate Advisory (πρώην Fuji Coprorate Advisory Co. Ltd.).
Είχε προηγηθεί τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου που επιδίκαζε το συγκεκριμένο ποσό επειδή κατά το ανώτατο δικαστήριο είχε παραβιαστεί συμφωνία που προέβλεπε πως η γιαπωνέζικη εταιρεία συμβούλων θα έπαιρνε «αμοιβή επιτυχίας» (success fee) στην περίπτωση που παραχωρούνταν οι μαρίνες Φλοίσβου και Ζέας καθώς και πέντε ακτές της Αττικής Αττικής (Αλίμου, Βούλας Α και Β, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας).
Η Mizuho διεκδίκησε δικαστικά και κέρδισε να λάβει το success fee ακόμα και στις περιπτώσεις που τα περιουσιακά στοιχεία παραχωρήθηκαν, αλλά ο ανάδοχος αποχώρησε, όπως στην περίπτωση της Ακτής Βουλιαγμένης...