Βραχυπρόθεσμες εκτιμούν κύκλοι της Εθνικής ότι θα είναι οι αναταράξεις στις αγορές από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία. Οι κάλπες δεν ανέδειξαν αυτοδύναμη κυβέρνηση, εξέλιξη που οδήγησε σε ιστορικό χαμηλό την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, και σε περαιτέρω πτώση τις αγορές μετοχών και ομολόγων.
Οι μεγάλες τουρκικές τράπεζες διαπραγματεύονται, πλέον, χαμηλότερα της λογιστικής τους αξίας (σ.σ περίπου 0,8 φορές σε σχέση με το b/v). Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στο ξένο τύπο που αποτυπώνουν πρόθεση ξένων τραπεζικών κολοσσών να μειώσουν την έκθεσή τους στην Τουρκία ή και να αποεπενδυθούν.
Η συγκυρία δεν είναι, ως εκ τούτου, βοηθητική για τη συνδυασμένη διεθνή προσφορά νέων και υφιστάμενων μετοχών της Finansbank από την Εθνική.
Το μόνο καλό μέσα σε όλα τα κακά είναι ότι αφού δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών η διάθεση ποσοστού ως 26,9% παραμένει παγωμένη, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στη γείτονα.
Στην Εθνική ευελπιστούν ότι και συμφωνία θα υπάρξει για την Ελλάδα και οι αναταράξεις στην Τουρκία θα είναι προσωρινές, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής πολιτικής ως προς τη σταδιακή μείωση του ποσοστού της στη Finansbank κατά 40%.
Ο σχεδιασμός παραμένει ως έχει: Να συντελεστεί, δηλαδή, η μείωση εντός του 2015, σε δύο φάσεις.
Μόνο που και το β' τρίμηνο τελειώνει και όπως όλα δείχνουν η διενέργεια του πρώτου βήματος θα πάρει άλλη μια μετάθεση.
Αυτή τη φορά για το γ' τρίμηνο του έτους...