Έναν ακόμη έξυπνο τρόπο για να ασκήσουν κεντρική πολιτική συμφωνιών έχουν βρει οι Κινέζοι.
Το τελευταίο διάστημα η ζήτηση για μετοχές από την πλευρά των Κινέζων επενδυτών σπάει κοντέρ.
Τον περασμένο μήνα άνοιξαν περίπου 12,8 εκατομμύρια νέοι κωδικοί στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί ή και να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα.
Για να αποφύγουν τη δημιουργία θερμοκρασιών... χύτρας οι Κινέζοι αποφάσισαν να συνδεθεί το Χρηματιστήριο της Σαγκάης με αυτό του Χονγκ Κονγκ ώστε να διευρυνθούν οι μετοχικές επιλογές για τους τοπικούς επενδυτές.
Φαίνεται, όμως, ότι ούτε αυτή η βαλβίδα εκτόνωσης μπορεί να αντιμετωπίσει την αλματώδη αύξηση των νέων κωδικών και το φρέσκο χρήμα που αναμένεται να πέσει στις αγορές από τους Κινέζους επενδυτές.
Για το λόγο αυτό οι κινεζικές αρχές δήλωσαν διατεθειμένες να συνάψουν συμφωνίες σύνδεσης και με άλλες χρηματιστηριακές αγορές. Κάλεσαν, δε, πρόσφατα, τις μεγαλύτερες εξ αυτών να κάνουν τις προτάσεις τους.
Μεταξύ όσων προσκλήθηκαν ήταν και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Όχι λόγω μεγέθους αλλά χάρη στις ειδικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί από πρωτοβουλίες όπως αυτή του Δήμου Αθηναίων και του κ. Φ. Προβατά.
Οι Κινέζοι άκουσαν με ενδιαφέρον τους βασικούς άξονες της ελληνικής πρότασης για συνεργασία σε επίπεδο αποθετηρίων.
Η πρόταση θα εξετασθεί κατά την επίσκεψη που θα έχει η πρόεδρος του Κινεζικού Αποθετηρίου στην Ελλάδα στις 6 Ιουνίου, όπως έγραψε το Euro2day.gr.
Οι προσδοκίες, πάντως, είναι χαμηλές καθώς οι Κινέζοι έχουν αναγάγει το θέμα της σύνδεσης με ξένες αγορές σε... χρυσό γοβάκι, εντάσσοντάς το σε μια συνολική διαπραγμάτευση για την προώθηση των συμφερόντων τους.
Το Χ.Α. μπορεί να αποτελέσει την ευρωπαϊκή πύλη ενός χρηματιστηριακού δρόμου του μεταξιού, αλλά τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα, όπως και της χώρας, περιορίζονται σε αυτό δυστυχώς το επίπεδο.