«Προσδοκώ ότι η νέα στελέχωση της ΡΑΕ στοιχισμένη στο μεγάλο εθνικό στόχο, την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας, θα επαναπροσδιορίσει ριζικά τη στάση της έναντι της ΔΕΗ». Η παραπάνω θέση της ομιλίας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, στο συνέδριο του Economist την περασμένη Παρασκευή, προβλημάτισε και πολύ και πολλούς από αυτούς που την παρακολούθησαν.
Ο προβληματισμός ξεκινάει από το ότι είναι παγκοίνως γνωστό ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές στην Ε.Ε. λειτουργούν με βάση την κοινοτική νομοθεσία που έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο της κάθε χώρας. Επίσης, ότι αποτελούν το θεματοφύλακα στην τήρηση των κανόνων που έχουν συναποφασίσει τα κράτη μέλη για τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών. Και ότι οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί στοχεύουν στην προστασία των καταναλωτών, στην ασφάλεια εφοδιασμού, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην άσκηση υγιούς ανταγωνισμού. Άρα δηλαδή, στόχοι υπάρχουν και είναι κοινοί για όλους μέσα στην Ε.Ε.
Επιπλέον, αν ένας συμμετέχων στην αγορά κρίνει ότι υφίσταται αθέμιτο ανταγωνισμό ή ότι αδικείται από διαχειριστή δικτύου, προσφεύγει στο Ρυθμιστή. Και αν κρίνει ότι ο Ρυθμιστής δεν τον δικαίωσε, προσφεύγει στους εθνικούς ή στους κοινοτικούς θεσμούς για να βρει το δίκιο του.
Άρα πού κολλάει το περί επαναπροσδιορισμού της θέσης της ΡΑΕ απέναντι στη ΔEΗ;
Έτσι, το να μιλά ο επικεφαλής του κρατικού μονοπωλίου στον ηλεκτρισμό για στοίχιση του ενεργειακού Ρυθμιστή στο μεγάλο εθνικό στόχο κ.λπ. κ.λπ., μάλλον άλλα έχει στο μυαλό του. Και τέλος, επειδή σύντομα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα αποφασίσει για τον νέο πρόεδρο και τα δύο νέα μέλη της ολομέλειας της ΡΑΕ, θα δούμε με ποιον τρόπο θα ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του επικεφαλής της ΔEΗ...