Αντανάκλαση στις συνδικαλιστικές παρατάξεις έχουν οι ανακατατάξεις στους κομματικούς σχηματισμούς και το ρευστό πολιτικό σκηνικό. Η μείωση της εκλογικής δύναμης των κομμάτων που κυριάρχησαν τις προηγούμενες δεκαετίες υποχρεώνει και τους συνδικαλιστές να αλλάξουν τις «ταμπέλες» στα σχήματα με τα οποία κατέρχονται στις αρχαιρεσίες.Χαρακτηριστική περίπτωση το πρωτοβάθμιο σωματείο της ΔΕΗ Σπάρτακος με περίπου 3.500 φυσικά μέλη. Στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιεί το τριήμερο 3, 4 και 5 Μαρτίου, η μόνη σταθερή παράταξη είναι αυτή που πρόσκειται στο ΚΚΕ. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν υπάρχουν, ενώ για πρώτη φορά εκτίθεται η μετωπική συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, «ΜΕΤΑ».
Έτσι η πρώην ΠΑΣΚΕ, που εν τω μεταξύ οι επικεφαλής της φρόντισαν να αποστασιοποιηθούν από το ΠΑΣΟΚ, με τον σημερινό πρόεδρο του σωματείου Γιώργο Αδαμίδη, κατέρχεται ως ΔΡΑΣΕ, δηλαδή Δημοκρατική, Ριζοσπαστική, Ανεξάρτητη Παράταξη Εργαζομένων. Μάλιστα στη διακήρυξη της παράταξης τονίζεται η απεξάρτηση από πρώην και νυν κομματικούς σχηματισμούς που συμμετείχαν σε κυβερνήσεις.
Η ΔΑΚΕ, ή καλύτερα οι ΔΑΚΕ, γιατί στη ΔΕΗ η παράταξη της Ν.Δ. ήταν διασπασμένη, κατέρχονται σε κοινό σχήμα με επικεφαλής τον Γ.Γ. του Σπάρτακου Θανάση Μάστορα ως ΚΟΙ.ΡΙ.Ξ.Ε., δηλαδή Κοινωνικό Ριζοσπαστικό Ανεξάρτητο Ξεκίνημα Εργαζομένων.
Η ΜΕΤΑ είναι η Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή που ιδρύθηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο ως συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο «την ταξική αντεπίθεση του κόσμου της εργασίας απέναντι στη μνημονιακή λαίλαπα». Η παράταξη αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να «χωρέσει» στη ΔΡΑΣΕ. Ωστόσο οι αντιπαραθέσεις και οι συμμαχίες τοπικών στελεχών σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν αφήνουν περιθώρια συμπαράταξης.
Τέλος ως μόνη «σταθερή αξία» παραμένει η παράταξη του ΚΚΕ Αγωνιστική Συνεργασία.
Περιττεύει να πούμε ότι όλες οι παρατάξεις είναι απόλυτα και αταλάντευτα αντιμνημονιακές και έτσι θα παραμείνουν μέχρι να αρθούν τα μέτρα (αν ποτέ γίνει αυτό) που έβαλαν πλαφόν στις αποδοχές των εργαζομένων.