Οσοι βιάζονται να πετάξουν στα... σκουπίδια τη νέα στρατηγική που προωθεί η περιφέρεια Αττικής στη διαχείριση των απορριμμάτων, με πρώτο βήμα την ακύρωση των διαγωνισμών για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας, βλέπουν τη μία πλευρά του λόφου.
Οσοι παρακολούθησαν το τριήμερο συνέδριο που διοργάνωσε η περιφέρεια επισημαίνουν πως παρά τα όσα υποστηρίζει η κα Ρένα Δούρου, στο τέλος θα χρειαστούν μονάδες επεξεργασίας.
Μπορεί να είναι μικρότερες από αυτές που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο, που προωθούνταν επί σχεδόν 30 χρόνια, αλλά θα υπάρχουν. Η κοσμοσυρροή στο συνέδριο, μεταξύ των οποίων και τα αφεντικά των ισχυρών ομίλων (όπως ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Λεωνίδας Μπόμπολας) δείχνει, πάντως, το σοβαρό ενδιαφέρον της αγοράς.
Μπορεί ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης να είπε πως «τα σκουπίδια δεν θα είναι πλέον μεγάλη μπίζνα», αλλά θα παραμείνουν «μπίζνα».
Στην αγορά επισημαίνουν πως ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μας ρίχνει απανωτά πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές και γενικά τη (μη) διαχείριση απορριμμάτων, βλέπει θετικά ορισμένα σημεία του σχεδίου Δούρου.
Κυρίως την ανάγκη για πολιτική μαστίγιου και καρότου με τους δημάρχους ώστε να περιορίσουν τον όγκο απορριμμάτων που φτάνουν σήμερα στη χωματερή της Φυλής και αύριο σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας.
Σήμερα δεν έχουν κανένα κίνητρο ενίσχυσης της ανακύκλωσης και άλλων πρωτοβουλιών περιορισμού του όγκου απορριμμάτων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης ήταν σαφής: Οι δήμαρχοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τοπικά σχέδια διαχείρισης με ανακύκλωση στην πηγή, κλπ, ώστε να μειωθούν οι συγκεκριμένες ποσότητες. Διαφορετικά μπορεί σε 3 - 4 χρόνια να πληρώνουν τετραπλάσιο τέλος διάθεσης των σκουπιδιών τους…