Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών βρίσκονται, όπως πληροφορούμεθα, κάποιοι από τους επιχειρηματίες που πρωταγωνίστησαν στο στίβο του επιχειρείν την προηγούμενη 15ετία.
Οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα που εντοπίστηκαν σε γνωστές λίστες (λίστα Λαγκάρντ κά) αλλά επεκτείνονται και σε επιχειρηματίες που εμφανίζουν το εξής χαρακτηριστικό: Είναι πλούσιοι με σχεδόν πτωχευμένες εταιρείες.
Στις τελευταίες περιπτώσεις οι έλεγχοι είναι διπλοί. Αφορούν δηλαδή τόσο στην κίνηση λογαριασμών εταιρειών όσο και σε αυτές των μεγαλομετόχων.
Στόχος είναι να εξακριβωθούν καταγγελίες για καταδολίευση πιστωτών και καταχρηστικές μεθόδους οικειοποίησης κεφαλαίων, που χορηγήθηκαν στις εταιρείες ως δάνεια και κατέληξαν σε off shore εταιρείες μέσω υπογραφής σειράς συμβάσεων (συμβουλευτικών υπηρεσιών, πώλησης κά)
Στις ώριμες περιπτώσεις έχει ζητηθεί ήδη η συνδρομή από αρχές άλλων χωρών και τα στοιχεία όπως ακούμε είναι επιβαρυντικά.
Με δεδομένο ότι έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Αρχής κατά της νομιμοποίησης βρώμικου χρήματος περίπτωση παραγραφής σε βάθος 15ετίας δεν υπάρχει.
Υ. Γ. Η επιμονή της Τρόικας στο συγκεκριμένο θέμα είναι αξιοσημείωτη. Θυμίζουμε ότι απαίτησε όταν η κυβέρνηση συζητούσε να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση κόκκινων δανείων, την εξαίρεση των 1000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων ενώ θεωρεί ότι οι έλεγχοι έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί σε κάποιες περιπτώσεις, ώστε να περάσει και το ανάλογο μήνυμα στην κοινωνία.