Έντονη κινητικότητα επικρατεί στην ασφαλιστική αγορά γύρω από το θέμα των ΕΠΥ (εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών), όχι μόνο γιατί αυξάνονται συνεχώς σε αριθμό, αλλά και γιατί ακούμε πως προσελκύουν ενδιαφέρον επέκτασης και από άλλους χώρους παροχής υπηρεσιών, που χρησιμοποιούν δίκτυα πωλήσεων.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Οι ΕΠΥ λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, ουσιαστικά ως αντιπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν έδρα σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιούν ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το χαμηλό λειτουργικό τους κόστος.
Καταλυτικός παράγοντας επίσης για την ανάπτυξη των ΕΠΥ είναι και το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά υπάρχει μεγάλος αριθμός «ξεκρέμαστων» ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, άτομα που αγωνιούν για το επαγγελματικό τους μέλλον και συχνά βλέπουν τη δημιουργία νέων ΕΠΥ ως μια ευκαιρία να παραμείνουν στον χώρο.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως από το ανθρώπινο δυναμικό ασφαλιστικής εταιρείας της οποίας η άδεια ανακλήθηκε, έχουν δημιουργηθεί ή και έχουν στελεχωθεί τρεις ΕΠΥ.
Ωστόσο, τελευταία ακούγεται πως σχεδιάζουν να εισέλθουν στην ασφαλιστική αγορά μέσω ΕΠΥ και εταιρείες παροχής άλλων υπηρεσιών (με στόχο την επίτευξη συνεργειών και σταυροειδών πωλήσεων, ή αλλιώς cross selling) που διαθέτουν δίκτυα πωλητών, με την προϋπόθεση φυσικά πως τμήμα αυτών των δικτύων θα λάβει την απαιτούμενη πιστοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος.
H δραστική επέκταση των ΕΠΥ έχει προκαλέσει κύμα συζητήσεων σχετικά με το πόσο, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να «χτυπήσουν» κι άλλο τα τιμολόγια στα συμβόλαια αυτοκινήτων, αλλά και για το ποιο ύψος μεριδίου αγοράς θα μπορούσαν να αποσπάσουν από τις ασφαλιστικές.
Τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών από την πλευρά τους δηλώνουν πως η λειτουργία των ΕΠΥ είναι σεβαστή, ωστόσο επειδή φοβούνται πως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα αποφευχθούν ακρότητες και παρενέργειες, καλούν την Τράπεζα της Ελλάδος να ασκήσει τους απαιτούμενους ελέγχους και να εφαρμόσει τους ίδιους αυστηρούς κανόνες προς όλες τις κατευθύνσεις.