Εικόνα εμφανούς αδυναμίας παρουσιάζουν στο ταμπλό του Χ.Α. όσες μετοχές έχουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο κρατική συμμετοχή.
Ενώ λοιπόν ο Γενικός Δείκτης με βάση το χθεσινό κλείσιμο καταγράφει το τελευταίο εξάμηνο απώλειες 21,1% (και μάλιστα με δεδομένο ότι ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει 27,5%, τα μη τραπεζικά χαρτιά έχουν υποχρεωθεί σε μικρότερη μέση πτώση από αυτήn του Γενικού Δείκτη) οι αντίστοιχες επιδόσεις είναι -23% για την ΕΥΔΑΠ, -31% για την ΕΥΑΘ, -24% για τον ΟΛΠ, -14% για τον ΟΛΘ, -28% για τη ΔΕΗ και -32% για τα ΕΛΠΕ.
Επίσης, τα περισσότερα κρατικόχαρτα βρίσκονται πολύ κοντά στις ελάχιστες τιμές που έχουν σημειώσει το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Έτσι, πέρα από τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΕΛΠΕ που σημείωσαν χθες νέα χαμηλά δωδεκαμήνου, ο ΟΛΘ έκλεισε χθες στα 22,99 ευρώ (ελάχιστο 21,70 και μέγιστο 31,40), η ΔΕΗ στα 8,85 ευρώ (ελάχιστο 8,22 και μέγιστο 10,2) και ο ΟΛΠ στα 15,10 ευρώ (ελάχιστο 14,70 και μέγιστο 20,89 ευρώ).
Ορισμένοι αποδίδουν τη μετριότατη εικόνα των συγκεκριμένων μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α. στις εκτιμήσεις της αγοράς για νέες καθυστερήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεών τους, ή στην εκτίμηση ορισμένων πως το πολιτικό ρίσκο σχετίζεται περισσότερο με εταιρείες όπου το δημόσιο έχει τον πρώτο λόγο (δεν ισχύει για τα ΕΛΠΕ).
Ίσως και να είναι έτσι.
Από την άλλη πλευρά, όμως, τα κρατικόχαρτα θεωρούνται συνήθως τα πλέον αμυντικά χαρτιά σε περιόδους παρατεταμένης χρηματιστηριακής πτώσης.
ΥΓ.: Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές ορισμένων κρατικόχαρτων (π.χ. ΟΛΘ, ΕΥΑΘ) επηρεάστηκαν και από τα μεγάλα ποσά που επέστρεψαν φέτος -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- στους μετόχους τους.