Επί έξι ολόκληρα χρόνια το ΣτΕ εξέταζε την προσφυγή του τοπικού κυνηγετικού συλλόγου κατά της κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου 50 μεγαβάτ σε εκτάσεις των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
Το σχέδιο για το τότε μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό ξεκίνησε το 2007 από τη θυγατρική της ΔΕΗ, «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», όταν επικεφαλής της πρώτης ήταν ο Τάκης Αθανασόπουλος και της θυγατρικής της ο Αναστάσιος Γκαρής.
Το 2008 ο κυνηγετικός σύλλογος προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ζητώντας να μην κατασκευαστεί, επειδή τα φωτοβολταϊκά θα… τύφλωναν τα θηράματα αντανακλώντας το φως του ήλιου. Η προσφυγή αρχικά δεν ανέστειλε τις διαδικασίες της ΔΕΗ για εγκατάσταση της μονάδας. Ωστόσο ήταν φανερό ότι με δεδομένη την εκκρεμότητα δύσκολα θα μπορούσε να ληφθεί επενδυτική απόφαση.
Εν τέλει το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, κυρίως επειδή άλλαζαν οι συνθήκες στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ χωρίς να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση από το ΣτΕ ήταν αδύνατον να ληφθεί η επενδυτική απόφαση. Τελικά, η απορριπτική στο αίτημα των κυνηγών απόφαση εκδόθηκε τις προηγούμενες μέρες και οι συνάδελφοι του δικαστικού ρεπορτάζ μαζί με την είδηση περιγράφουν και ένα φωτοβολταϊκό που όμως δεν πρόκειται να κατασκευαστεί ποτέ.
Εν τέλει, το ΣτΕ μπορεί να έκανε καλό στη ΔΕΗ. Ιδίως μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ. Αν όμως η προσφυγή αφορούσε μια άλλη επένδυση, αντιλαμβάνεται κανείς ποια θα ήταν η ζημιά σε θέσεις εργασίας, εισοδήματα, ασφαλιστικές εισφορές και πάει λέγοντας (ή μάλλον... κλαίγοντας).
Συμπέρασμα: καλό είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί να απευθύνουν πρόσκληση σε διεθνείς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Με στρεβλώσεις όμως, όπως η παραπάνω τι γίνεται;