Εκθέσεις αποτίμησης για την εύλογη αξία των Πειραιώς και Alpha ζήτησε και έλαβε από ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς οίκους το ΤΧΣ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Παρότι το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν είχε ακόμη ψηφισθεί και οι δύο ΑΜΚ διενεργούνται με τον νόμο 2190, το Ταμείο ήθελε να είναι καλυμμένο 100%.
Έτσι έλαβε εκθέσεις αποτίμησης από ανεξάρτητους συμβούλους που προσδιόριζαν ένα εύρος εύλογης αξίας τόσο για την Πειραιώς όσο και για την Alpha.
Οι τιμές που προέκυψαν από τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης των δύο τραπεζών στο εξωτερικό ήταν εντός του εύρους εύλογης αξίας που είχε στη διάθεσή του το ΤΧΣ και έτσι ψήφισε υπέρ των αυξήσεων την περασμένη Παρασκευή.
Η κίνησή του δείχνει ότι και στην περίπτωση της Eurobank θα ακολουθηθεί όπως περιγράφει σήμερα το Euro2day αντίστοιχη διαδικασία.
Αν κρίνουμε βέβαια από τις τιμές ΑΜΚ των Πειραιώς και Alpha σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία και την καθαρή ενσώματη θέση τους, ο πήχης για τη Eurobank μπαίνει ψηλά.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ-REVERSE SPLIT: Την πράξη υπουργικού συμβουλίου περιμένουν συστημικές τράπεζες για να προχωρήσουν σε reverse split, περιορίζοντας έτσι τον μεγάλο, σήμερα, αριθμό μετοχών τους.
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι θα υπάρξει πράξη υπουργικού συμβουλίου που θα καθορίζει τη μεθοδολογία η οποία θα ακολουθείται για την προσαρμογή των όρων στα warrants μετά από reverse split, split ή αύξηση κεφαλαίου με δικαιώματα προτίμησης.
Η ίδια πράξη υπουργικού συμβουλίου θα ρυθμίζει και τη μεθοδολογία που θα ακολουθείται για τις δημόσιες προτάσεις στους κατόχους warrants. Θα περιγράφει, δηλαδή, το πώς θα ανατίθεται σε δύο ανεξάρτητους οίκους ο προσδιορισμός της εύλογης αξίας.
Πρόκειται για σημαντική λεπτομέρεια γιατί το προηγούμενο πλαίσιο άφηνε χωρίς ρύθμιση το παραπάνω πεδίο.
ΥΓ.: Όπως είναι γνωστό, οι αυξήσεις των Alpha και Πειραιώς διενεργήθηκαν με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης βάσει του νόμου 2190. Πάρα ταύτα, το νέο θεσμικό πλαίσιο καλύπτει με τη σειρά του το ΤΧΣ για την παραίτησή του από το δικαίωμα προτίμησης.