ΟΤΕ: Με σχεδόν 1,5 δισ. ταμειακά διαθέσιμα έκλεισε το 2013 ο ΟΤΕ. Το ποσό αυτό ξεπερνάει κατά πολύ τις υποχρεώσεις του σε δάνεια για το 2014, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Αποτελεί δε μία από τις πιο στέρεες βάσεις που μπορεί να έχει μία εταιρεία στο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον που εξακολουθεί να διανύει η χώρα.
Ακόμη μεγαλύτερη αξία έχει το γεγονός ότι το γεμάτο ταμείο δεν επιτεύχθηκε από τον ΟΤΕ σε βάρος των επενδύσεων, οι οποίες και εξασφαλίζουν το μέλλον του και την προηγούμενη χρονιά κατέγραψαν αύξηση σε ποσοστό 5%.
Βέβαια η απόφαση της διοίκησης να μην δοθεί μέρισμα για την προηγούμενη χρήση μάλλον πίκρανε τους μετόχους που ανέμεναν μια πιο ευχάριστη εξέλιξη. Σίγουρα η διανομή μερίσματος θα ενίσχυε τη δημοφιλία της διοίκησης μεταξύ των μετόχων, ωστόσο φαίνεται ότι πρυτάνευσε η σκέψη ότι προέχει η βιωσιμότητα της εταιρείας.
ΥΓ.: Οποιαδήποτε ομοιότητα με το ελληνικό δημόσιο, όπου τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης διαγκωνίζονται για τη μοιρασιά του πρωτογενούς πλεονάσματος, πριν ακόμα καλά-καλά αυτό βεβαιωθεί από την Ε.Ε., είναι συμπτωματική και καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει.
Alpha Bank: Μια μικρή έκπληξη, σημαντική όμως με τη λογική του πρόδρομου δείκτη, έκρυβαν τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου της Alpha Bank.
Η τράπεζα κατάφερε να ανακτήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα δύο τρίτα υπολογίζεται ότι είναι στεγαστικά.
Τόσο οι διαπραγματεύσεις με τους κατόχους με στόχο την αναδιάρθρωση όσο και το καθεστώς των πλειστηριασμών οδηγούν σε επαναφορά των κόκκινων στεγαστικών δανείων ανέφερε η διοίκησή της στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη.
ΥΓ.: Με τα νέα δεδομένα του δ΄ τριμήνου η καθαρή ενσώματη αξία ανά μετοχή διαμορφώνεται στο 0,65 ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα από τα επίπεδα που την ανέμενε η αγορά. Και αυτό έχει τη σημασία του εν όψει της ΑΜΚ.
Κρι Κρι: Μέχρι τα 2,04 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της ΚΡΙ ΚΡΙ (στην αρχή της συνεδρίασης της 11ης/3).
Ήταν η πρώτη ανοδική κίνηση, μετά την ανακοίνωση του επενδυτικού προγράμματος 20 εκατ. ευρώ από τη διοίκηση της μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας, που τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρείται να καλύψει το... χαμένο έδαφος που προκάλεσε το γνωστό ατύχημα στις εγκαταστάσεις, στις Σέρρες.
Με πιστούς καταναλωτές αλλά και επενδυτές η ΚΡΙ ΚΡΙ αποτιμάται στα 65,47 εκατ. ευρώ (με Καθαρή Θέση 32,47 εκατ. ευρώ), κι είναι μία χαμηλών τόνων επιλογή από τα «μεσαία» χαρτιά της «μεγάλης» κεφαλαιοποίησης.
Τεχνικά μετά την ενδοσυνεδριακή υπέρβαση των 2 ευρώ, η μετοχή βλέπει προς τα 2,30 ευρώ (υψηλά 52 εβδομάδων από τις 12/12/2013).
Τα παγωτά ΚΡΙ ΚΡΙ σήμερα έχουν παρουσία σε περισσότερες από 10 χώρες, με κυριότερες τις γειτονικές βαλκανικές και την Κύπρο, την Ιρλανδία, τη Σενεγάλη και το Ιράκ.
Μάλιστα τη φετινή χρονιά η ΚΡΙ ΚΡΙ λανσάρει νέα παγωτά για το εξωτερικό: τη σειρά frozen yogurt, προϊόντα που παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση της Anuga τον Οκτώβριο του 2013.