Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 7 2006

Εγχειρίδιο για τολμηρούς... λογιστές!

Επειδή η στήλη έχει και γενικότερο κοινωνικό χαρακτήρα, αποφάσισε να εντρυφήσει στις δεξιότητες των ”τολμηρών” λογιστών.

Σήμερα θα ”επιμορφώσουμε” τους φιλόδοξους λογιστές των ασφαλιστικών εταιριών που θέλουν να ξεφύγουν από τους ελέγχους του υπουργείου Ανάπτυξης κι αρχίζουν τώρα την καριέρα τους.

Η πρώτη κίνηση λοιπόν -όπως έχουμε ξαναγράψει- μπορεί να προέλθει από τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων σε ”τρέχουσες τιμές” από ”ανεξάρτητους εκτιμητές”. Κάποιοι από αυτούς τους ”ανεξάρτητους” είναι πρόθυμοι να αποτιμήσουν τα ακίνητα των ασφαλιστικών εταιριών σε πολύ υψηλότερη αξία από την τρέχουσα και –όπως λέγεται- τα παραδείγματα είναι αρκετά και καραμπινάτα! Μια κλασική περίπτωση παραπλάνησης του κοινού, που γίνεται ”με το γράμμα του νόμου” βεβαίως, βεβαίως…

Μια δεύτερη κίνηση είναι η υποεκτίμηση του κινδύνου που αναλαμβάνει η ασφαλιστική εταιρία από κάθε συμβόλαιο. Και επειδή ενιαίοι συντελεστές κινδύνου θα ισχύσουν υποχρεωτικά από το 2009 (λόγω ευρωπαϊκών κανονισμών), μέχρι τότε μπορούμε να υποβαθμίζουμε τον κίνδυνο και να κρατούμε μικρότερα αποθεματικά στα βιβλία μας. Πολύ απλά πράγματα…

Οι χρήσιμες όμως οδηγίες της στήλης δεν σταματούν εδώ. Μπορείτε, απλώς, να καθυστερείτε να ανοίγετε τους φακέλους των ζημιών για μερικούς μήνες… Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια μετάθεση καταγραφής και καταβολής αποζημιώσεων κάποιων πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το ένα έτος στο άλλο. Δεν είναι και μικρό πράγμα!

Αυτά, αγαπητοί φίλοι αναγνώστες, λένε οι κακές (πλην όμως έμπειρες στον χώρο) ”γλώσσες” που είναι στο… κουρμπέτι.

Και επισημαίνουν μία ακόμη ”πτυχή” στο ενδιαφέρον θέμα των ασφαλιστικών εταιριών:

Τις περίφημες αυξήσεις κεφαλαίου, όπου πράκτορες και συνεργάτες καλύπτουν την έκδοση, με την υπόσχεση όμως ότι θα αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό προμήθειας που εισπράττουν από την παραγωγή τους!

Με τη λογική αυτή, ο συνεργάτης παίρνει τα λεφτά του πίσω μέσα σε ένα ή δύο έτη και στη συνέχεια αποκομίζει σημαντικότατες υπεραποδόσεις. Συν βέβαια ότι του μένουν οι μετοχές της ασφαλιστικής εταιρίας.

Αν φυσικά η ασφαλιστική εταιρία τα καταφέρει να επιβιώσει…

Υ.Γ.: Θα επανέλθουμε με γενικότερα επιμορφωτικά θέματα λογιστικού χαρακτήρα…

Για να μη μείνουν άλλοι κλάδοι... παραπονεμένοι!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v