Ρευστοποιήσεις θέσεων για κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και «γυρίσματα» χαρτοφυλακίων, υπό μορφή προσυμφωνημένων συναλλαγών και μη, προκειμένου να καταγραφούν υψηλότερες τιμές κτήσης, είναι τα χαρακτηριστικά όλων των τελευταίων συνεδριάσεων, από την ώρα που άρχισε να διαφαίνεται ως εξαιρετικά πιθανή η επιβολή του φόρου υπεραξίας.
Έτσι και ενώ απομένουν μόλις τρεισήμισι συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος χρηματιστηριακού έτους (η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι ημιαργία για το Χ.Α.), η αγορά φαίνεται να έχει ξεχάσει τον παραδοσιακό... καλλωπισμό των αποτιμήσεων που λάβαινε χώρα σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης τις τελευταίες συνεδριάσεις του χρόνου.
Παραδείγματος χάριν, πέρυσι στο διάστημα από 13/11/2012 έως 31/12/2012 ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 17,04%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο δείκτης μεσαίας - μικρής κεφαλαιοποίησης είχε κέρδη 49,48%.
Εφέτος από τις 13/11/2013 έως και τις 19/12/2013, ο Γενικός Δείκτης σημείωνε κέρδη 2,08%, ενώ ο δείκτης μεσαίας - μικρότερης κεφαλαιοποίησης απώλειες 1,45%. Μετά τη βουτιά της Παρασκευής αμφότεροι πλέον είναι στο κόκκινο.
Ελάχιστοι οι τίτλοι, χαμηλότερα του FTSE25, που έχουν ξεκινήσει, έστω και καθυστερημένα, κίνηση καλυτέρευσης των αποτιμήσεων.
Αν εξαιρεθούν ο Fourlis και ο Σαράντης που βρίσκονται σε πολυετή υψηλά και η μετοχή της Κρι Κρι που είναι σε επαφή με τα ιστορικά της υψηλά, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού οι μετοχές που έκαναν αξιοπρόσεκτη κίνηση τις τελευταίες εβδομάδες, όπως η Sato και η ΝΕΛ, λόγω είδησης, η Forthnet, λόγω μετοχικού ανταγωνισμού, ενώ σχετική αφύπνιση κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρήθηκε σε θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, που άλλες χρονιές ήταν οι σηματωροί της κίνησης για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.
Φαίνεται να δυσκολεύουν οι εποχές για τις... ελαφριές ταξιαρχίες και για τις δυνάμεις που παραδοσιακά δραστηριοποιούνταν στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό!