Δείτε εδώ την ειδική έκδοση
Νοε 12 2013

Ασφαλιστική αγορά: Φως στο βάθος του τούνελ

Ασφαλιστική αγορά: Φως στο βάθος του τούνελ
Τάσεις σταθεροποίησης παρουσιάζει από μήνα σε μήνα η ασφαλιστική αγορά, καθώς η φετινή πτώση ολοένα και αμβλύνεται: Από το -12,7% του επταμήνου, πήγαμε στο -11,4% του οκταμήνου και καταλήξαμε στο -10,1% του εννεαμήνου (χθεσινά στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος).

Η ύφεση βέβαια είναι υπαρκτή, αλλά το -10,1% την υπερεκτιμά για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί έχουμε μειώσεις τιμολογίων σε μια σειρά συμβολαίων, μεταξύ των οποίων και τα τιμολόγια του κλάδου αυτοκινήτων.

Και δεύτερον (και κυριότερο) γιατί ένα σημαντικό ποσοστό της περυσινή παραγωγής του κλάδου ζωής οφειλόταν σε συγκυριακούς (και μη επαναλαμβανόμενους) λόγους.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες προωθούσαν επενδυτικά προγράμματα τύπου unit linked, τα οποία είχαν επενδύσεις σε τίτλους του εξωτερικού και έτσι προστάτευαν τους κατόχους τους από το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Φέτος, που ο συγκριμένος κίνδυνος είναι δραστικά μειωμένος, τα «προϊόντα ζωής, συνδεδεμένα με επενδύσεις» εμφανίζουν πτώση 49,2%!

Άλλα στοιχεία που δείχνουν τάση ομαλοποίησης στην αγορά είναι ότι: Πρώτον, η παραγωγή του κλάδου ζωής εμφανίζει άνοδο σε σχέση με πέρυσι κατά τους δύο τελευταίους εξεταζόμενους μήνες (+5,5% τον Αύγουστο και +11% το Σεπτέμβριο).

Δεύτερον, ότι οι επιστροφές ασφαλίστρων κινούνται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα.

Στο βαθμό λοιπόν που η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το 2013, τότε μπορεί να ελπίζει και η ασφαλιστική αγορά πως έχει... αφήσει πίσω της τα δυσκολότερα σε ότι αφορά την παραγωγή (γιατί από πλευράς κερδοφορίας, τα πράγματα είναι θετικά στις πλείστες εταιρείες του κλάδου).

Όλα αυτά βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα παραμένουν αποτελούν παρελθόν.

Χαρακτηριστικά σημεία είναι η πτώση της παραγωγής στις γενικές ασφαλίσεις που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα, ή ακόμη και στα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v