Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χριστοδούλου: Φτάνουμε στο τέλος του τούνελ

Το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να μειώσει την κρατική παρέμβαση στις επιχειρήσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας σε συνέντευξή του στο CNN.

Χριστοδούλου: Φτάνουμε στο τέλος του τούνελ

Η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη, καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη επιστρέφει στην χώρα που έχει πληγεί από την ύφεση, δήλωσε ο Πέτρος Χριστοδούλου στο CNN.

Ο αναπληρωτής CEO της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε ότι η δραστική μείωση του κρατικού κόστους δανεισμού από το 2009 που ξέσπασε η κρίση, σηματοδοτεί μια «μεγάλη βελτίωση και μεγάλη αναγνώριση της χώρας» από τους ξένους επενδυτές.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης που παρέθεσε στον Max Foster του CNN στην Αθήνα, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε: «Άραγε ξεφύγαμε τελείως από τον κίνδυνο με επιτόκια ομολόγων στο 8%; Όχι ακόμη, αλλά βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.»

Πρόσθεσε: «Όλα αυτά εντέλει εξαπλώνονται σε όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο που είναι το επίκεντρο της οικονομίας.»

Ο κ. Χριστοδούλου πιστεύει ότι η Ελλάδα καθίσταται μια χώρα φιλική προς τις επιχειρήσεις, καθώς οι τράπεζες και το κράτος πωλούν ενεργητικά στην προσπάθειά τους να αντλήσουν κεφάλαια.

«Δεν ανησυχώ για τις διαφωνίες που υπάρχουν εδώ κι εκεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Έχουμε εντέλει κάνει πολύ μεγάλο δρόμο και τώρα πλησιάζουμε στο τέλος.», υπογράμμισε.

Ο αναπληρωτής CEO τόνισε στο CNN ότι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να μειώσει την κρατική παρέμβαση στις επιχειρήσεις.

Ο ίδιος έκλεισε την συνέντευξή του, σχολιάζοντας: «Παλιότερα, το ελληνικό κράτος εμπλεκόταν άμεσα ή έμμεσα στα δύο τρίτα της ελληνικής επιχειρηματικής ζωής και είναι μεγάλη ικανοποίηση για όλους τους Έλληνες να βλέπουμε να συρρικνώνεται δραστικά αυτή η κατάσταση.»

Από την πλευρά του ο Nicholas Spiro, ιδρυτής του Spiro Sovereign Strategy, σχολίασε στο CNN ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη είναι αποκομμένη από την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα και βασίζεται κατά κύριο λόγο στο ότι θεωρούν ασφαλή την θέση της χώρας στην ευρωζώνης.

Όπως δήλωσε «το είδος της ανεργίας και των εμποδίων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, είναι απλά υπερβολικά βαριά. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να εμφανίσει κάποια ουσιώδη ανάκαμψη.» Ο κ. Spiro τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι «πολύ τυχερή» αν καταφέρει να δει ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v