Μέσα στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα πατάξει το λαθρεμπόριο στα προϊόντα καπνού και αλκοόλ, ενισχύοντας τα φορολογικά της έσοδα.
Η σχετική συζήτηση πάγωσε τον Μάρτιο του 2012, όταν μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ανταποκρίθηκαν 10 εταιρείες. Τώρα ακούγεται ότι στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να... ξεπαγώσουν τον διαγωνισμό και να προχωρήσει η διαδικασία κατάθεσης προσφορών.
Κάπου εδώ ξεκινά ο αβυσσαλέος πόλεμος επηρεασμού. Με ταμπακέρα τι σύστημα εντοπισμού των λαθραίων θα επιλέξει η κυβέρνηση και ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι φαβορί είναι η ελβετική εταιρεία Sicpa η οποία προμηθεύει, μεταξύ άλλων, το μελάνι για τα χαρτονομίσματα του ευρώ. To σύστημα της Sicpa περιλαμβάνει την εγκατάσταση χάρτινης ταινίας η οποία επικολλάται στα πακέτα τσιγάρων και στοχεύει στον εντοπισμό των λαθραίων προϊόντων.
Για τη συγκεκριμένη επιλογή ωστόσο υπάρχει γκρίνια στην αγορά. Υποστηρίζεται ότι θα προκαλέσει ως και δεκαπλασιασμό του κόστους με αμφίβολα αποτελέσματα σε σχέση με το barcode που εφαρμόζεται σήμερα.
Σημειώνεται μάλιστα, από τις ίδιες πηγές, ότι στις χώρες όπου έχουν εγκατασταθεί συστήματα χάρτινων ταινιών το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με αγορές που εφαρμόζουν τα παραδοσιακά συστήματα (barcode).
Για παράδειγμα στις αγορές της Τουρκίας και της Βραζιλίας, όπου εφαρμόστηκε το σύστημα χάρτινης ταινίας, το παράνομο εμπόριο αγγίζει ποσοστά της τάξεως του 17% και του 27% αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται στο 14,4%, στην Ιταλία στο 11,8% και στη Ρουμανία στο 11,4%.
Στην Καλιφόρνια, μάλιστα, το σύστημα ελέγχου βάσει χάρτινης ταινίας αντιμετωπίζει προβλήματα παραχάραξης μόλις μερικές εβδομάδες μετά την εφαρμογή του.
Στη Γαλλία ακόμα διαφωνούν για το τι σύστημα θα εγκαταστήσουν. Είναι πιθανόν το Ελλάς - Γαλλία συμμαχία να επιβεβαιωθεί και σε αυτό το θέμα...