H ρήτρα «take or pay» που επιβαρύνει τους καταναλωτές φυσικού αερίου, αν δεν παραλάβουν τις ποσότητες που συμφώνησαν με τη ΔΕΠΑ, είναι το επιχείρημα που επικαλείται η ΔΕΗ με ανακοίνωση-απάντηση σε δημοσιεύματα, μεταξύ των οποίων και του Euro2day.gr, αναφορικά με την υπερλειτουργία των δικών της μονάδων φυσικού αερίου, που εκτός των άλλων την επιβαρύνουν με περίπου 450.000 ευρώ την ημέρα.
Το ψάξαμε λίγο το θέμα και μάθαμε τα εξής. Κατ΄αρχάς, τη ρήτρα την επιβαρύνεται η ΔΕΠΑ, και στη συνέχεια την κατανέμει αναλογικά στους πελάτες της, με βάση την κατανάλωση του καθενός.
Δεύτερον, από τα στοιχεία που συλλέξαμε, στις αρχές Οκτωβρίου, οι παραλαβές της ΔΕΠΑ από τους προμηθευτές της Gazprom, Sonatrach, Botas, είχαν ξεπεράσει το 85% των υποχρεώσεών της βάσει των ποσοτήτων που είχε συμφωνήσει για το 2013 και οι οποίες είναι μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Μάθαμε δηλαδή ότι οι υποχρεώσεις της είναι περίπου 2 δισ. κυβικά από την Gazprom, 0,6 δισ. κυβικά από την Botas και 0,5 δισ. κυβικά από τη Sοnatrach.
Άρα, μας λένε, θέμα πληρωμής ρήτρας από τη ΔΕΠΑ δεν υφίσταται, οπότε δεν πρόκειται να μεταφερθεί ούτε στους πελάτες της, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ. Iδίως όταν το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι το τέλος του χρόνου η ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί λόγω χειμώνα.
Τώρα, γιατί προτιμάει η ΔΕΗ να λειτουργεί τις μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες, με εξαίρεση τη νέα του Αλιβερίου, είναι χαμηλής απόδοσης, όταν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί έχουν περιορίσει στο τεχνικό ελάχιστο τη λειτουργία των δικών τους υψηλότερης απόδοσης μονάδων, είναι ένα ερώτημα.
Οι πιθανές απαντήσεις, όμως, πολλές...