Δεν είναι συχνό φαινόμενο δύο λουκέτα σε ένα κτίριο, και μάλιστα σε διάστημα λίγων μηνών.
Κι όμως, φαίνεται ότι υπάρχει ένα κτιριακό συγκρότημα στο Ψυχικό που θα έχει αυτό το... προνόμιο. Σε αυτό βρήκαν στέγη μια αυστριακή και μια ελληνική εταιρεία.
Ο λόγος για την αυστριακή Alpine Bau, η οποία χρεοκόπησε προ ολίγων μηνών, και την ΑΤΤΙΚΑΤ που δύσκολα θα αποφύγει το μοιραίο, καθώς δεν έγινε δεκτή η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99.
Στην περίπτωση της δεύτερης, στην ουσία ο δικαστής έκρινε πως είναι δύσκολο να επιβιώσει η εταιρεία, ακόμα και αν ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα. Γιατί; Μα γιατί την έχει προ πολλού εγκαταλείψει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, ο κατασκευαστικός όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που είχε αγοράσει προ ετών περί το 23%.
Οι επιλογές του μεγαλομετόχου Παν. Πανούση δε βρήκαν σύμφωνη τη διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία εδώ και πολύ καιρό κρατά ουδέτερη στάση για την τύχη της εταιρείας.
Ο βασικός μέτοχος της ΑΤΤΙΚΑΤ είχε και πολλά μπλεξίματα με το Δημόσιο (για οφειλές), ενώ το ποσοστό που κατείχε στην Αττική Οδό πέρασε στην Αγροτική (λόγω δανείων) και τώρα ανήκει στην Πειραιώς.
Οι δηλώσεις της διοίκησης σύμφωνα με τις οποίες αν λάβει τα ποσά που της οφείλει το Δημόσιο θα ορθοποδήσει δεν πείθουν. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η στάση ενός εκ των βασικών μετόχων.
Από την εποχή Γ. Σουφλιά, στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθούσαν οι ισχυροί των εργολάβων να διασώσουν την ΑΤΤΙΚΑΤ. Όλα δείχνουν πως έχουν κουραστεί εδώ και καιρό...
Σημειώστε ότι το ίδιο κτίριο, στο ισόγειο, στεγάζει ένα γνωστό καφέ του Ψυχικού. Ο Παν. Πανούσης την εποχή της χρηματιστηριακής παραφροσύνης (1999 - 2000) κατέβαινε, σχεδόν χειροκροτούμενος, στο καφέ και άρχιζε να λέει «χαρτάκια» και «πληροφορίες» στους θαμώνες που περίμεναν με ανυπομονησία.
Τώρα το καφέ έχει πολύ λιγότερη κίνηση και ο κ. Πανούσης δεν κάνει βραδινές εμφανίσεις...