Χαμός γίνεται με τις διεργασίες σχετικά με την επικείμενη εκλογή του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, γεγονός φυσικά που απασχολεί σε καθημερινή βάση τον τοπικό τύπο.
Το διοικητικό συμβούλιο λοιπόν που θα προκύψει -όπως σε προηγούμενο σχόλιό μας έχουμε τονίσει- θα αντικαταστήσει ένα άλλο που δεν πρόλαβε ουσιαστικά να ενημερωθεί και να δράσει. Το οποίο (με τη σειρά του) είχε αντικαταστήσει ουσιαστικά δύο άλλα (Κύπρου και Λαϊκής), αφού προηγουμένως είχε γίνει ριζική αλλαγή στο Δ.Σ. του ενός εκ των δύο άλλων (της Λαϊκής) που είχαν αντικατασταθεί...
Με άλλα λόγια, έχοντας ουσιαστικά παροπλίσει μερικές δεκάδες συμβούλους την τελευταία διετία σε μια χώρα 750.000 κατοίκων όπως η Κύπρος, τα περιθώρια για εύρεση «άριστων» συμβούλων έχουν στενέψει πολύ.
Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ.
Και αυτό γιατί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο θα επιδιώξουν να αποκτήσουν παρουσία μέσα από την εκλογή προτεινόμενων μελών:
Πρώτον, Ρώσοι και Ουκρανοί, οι καταθέσεις των οποίων κουρεύτηκαν και αποφάσισαν να δράσουν συντονισμένα μέσα από μεγάλα δικηγορικά γραφεία.
Δεύτερον, οι... κουρεμένοι καταθέτες της πρώην Λαϊκής, οι οποίοι ζητούν να εκπροσωπηθούν στο νέο Δ.Σ. αυτοί, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που θα προκύψει από την εισφορά της «καλής Λαϊκής» θα ελέγχεται από τον διαχειριστή.
Τρίτον, εκπρόσωποι του τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού Cyta και του ταμείου προνοίας της Τράπεζας Κύπρου, που θα βρεθούν με σημαντικά πακέτα μετοχών στην Τράπεζα.
Και τέταρτον, εκπρόσωποι των «παλαιών μετόχων» της Τράπεζας, μετά από σχετική κίνηση που ξεκίνησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
Ζητούμενο πρώτο: Κάθε ένας από αυτούς που θα εκλεγούν θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από την Κεντρική Τράπεζα.
Ζητούμενο δεύτερο: Οι διάφορες πλευρές των μετόχων θα πρέπει να καταλήξουν με κάποιον τρόπο σε συμφωνία για την κατανομή των μελών στο Δ.Σ.
Ζητούμενο τρίτο: Θα πρέπει να επιλεγούν οι «άριστοι».
Ζητούμενο τέταρτο: Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν αμέσως, προκειμένου η επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων του Σεπτεμβρίου να μην οδηγηθεί σε αναβολή.
Και πέμπτον (και κυριότερο): την επόμενη μέρα της εκλογής οι σύμβουλοι που θα προκύψουν θα πρέπει να ξεχάσουν από ποιους προτάθηκαν, να προσαρμοστούν τάχιστα στα τοπικά δεδομένα (ιδίως οι ξένοι) και να αφοσιωθούν στις σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Τράπεζα.