Τα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα καταθέσουν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου οι τράπεζες στην DG Comp είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιλαμβάνουν πωλήσεις και κάποιων τραπεζικών θυγατρικών στα Βαλκάνια.
Η DG Comp έχει απαιτήσει να πουληθούν ζημιογόνες θυγατρικές ή θυγατρικές με χαμηλή απόδοση απασχολούμενων κεφαλαίων.
Οι περισσότερες θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες.
Καίνε χρήμα, δηλαδή, παράγοντας ζημίες ή εμφανίζοντας πολύ χαμηλή απόδοση σε σχέση με το απασχολούμενο κεφάλαιο.
Κάποιες εξ αυτών θα πρέπει, ως εκ τούτου, να πωληθούν σε βάθος τριετίας (ως τον Ιούνιο του 2016). Άλλες θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν αποτελεσματικά, ώστε να καταστούν κερδοφόρες.
Το timing και το μίγμα θα το προτείνουν οι διοικήσεις των τραπεζών και θα το εγκρίνει η DG Comp. Το πρόβλημα είναι ότι στις τρέχουσες συνθήκες δεν υπάρχουν αγοραστές.
Οι αυστριακές και οι ιταλικές τράπεζες που ήταν οι μεγάλοι ανταγωνιστές των ελληνικών στην επέκταση στα Βαλκάνια έχουν παγώσει τις επενδύσεις τους στην περιοχή μετά τη διεθνή κρίση.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η στάση των τοπικών κεντρικών τραπεζών. Η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας για παράδειγμα ενδέχεται να ζητήσει την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση θυγατρικών ελληνικών πριν από την πώλησή τους.
Ό,τι δηλαδή ζήτησε η ΤτΕ από τις Credit Agricole, Societe Generale και BCP, αλλά και από τις κυπριακές τράπεζες.
Σε αυτήν την περίπτωση οι θυγατρικές όχι μόνο θα πωληθούν με συμβολικό τίμημα αλλά κι οι ελληνικές τράπεζες θα πληρώσουν τον αγοραστή για να φύγουν.
Η άλλη λύση είναι αυτή που ξαναέθεσε ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας: συγχώνευση θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών σε κάποιες αγορές, π.χ. στη Ρουμανία.
Αυτό θα επέτρεπε ένα γενναίο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ώστε η νέα τράπεζα με αξιόλογο μερίδιο και συνέργειες να προσελκύσει αγοραστικό ενδιαφέρον.