Η απόφαση της ΤτΕ να ορίσει ως ειδικό εκκαθαριστή της Probank την PriceWaterhouseCoopers Solutions δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες πέρασε τροπολογία με την οποία επιτρέπεται πλέον να διορισθεί ως ειδικός εκκαθαριστής τράπεζας νομικό πρόσωπο.
Πέραν όμως του διαδικαστικού θέματος, η απόφαση διορισμού της PwC Solutions δείχνει και τον προσανατολισμό των αρχών. Όπως είναι γνωστό, η τρόικα πιέζει να υπάρξουν τροποποιήσεις στη διαδικασία εκκαθάρισης τραπεζών ώστε να μπορέσουν μεταξύ άλλων να αναπτυχθούν και συνέργειες.
Η τρόικα θα ήθελε, πρακτικά, την ενοποίηση όλων των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών (ΑΤΕ, Τ.Τ., Proton, T Bank, Probank, FBB, συνεταιριστικές) υπό την ομπρέλα μιας εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού.
Κάτι τέτοιο, όμως, συναντά σημαντικές νομικές και τεχνικές δυσκολίες.
Εξ ου και αποφασίστηκε προς το παρόν η μέση λύση της ανάθεσης της εκκαθάρισης της Probank σε ένα νομικό πρόσωπο, που διαθέτει επαρκή μηχανισμό και οργάνωση για να αναλάβει αυτό το έργο.
Η εκκαθάριση της Probank από την PwC θα λέγαμε ότι αποτελεί «πιλότο».
Αν αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα από τις ειδικές εκκαθαρίσεις που διενεργούνται από φυσικά πρόσωπα, ανοίγει ο δρόμος για την ενοποίηση των εκκαθαρίσεων.
Μέχρι τότε συνεχίζουμε, κατά την προσφιλή ελληνική συνήθεια, ως έχει...
ΥΓ.: Στην υπό εκκαθάριση Probank παρέμειναν προβληματικά στοιχεία ενεργητικού της τάξεως των 300 - 350 εκατ. ευρώ.