Οσοι παρακολουθούν την υπόθεση ΟΠΑΠ, γνωρίζουν ότι η Intralot έχει ως τώρα αρνηθεί να υποχωρήσει σε οποιοδήποτε σημείο των διαπραγματεύσεων, είτε αυτό αφορά τον τεχνολογικό πάροχο, είτε την κοινοπραξία για τα λαχεία, στην οποία είναι ταυτόχρονα μέτοχος και προμηθευτής.
Πολύ λιγότεροι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι τελευταία η εταιρία του κ. Κόκκαλη, εμφανίζεται να πιέζεται από τον ίδιο τον χρόνο. Και δείχνει να κινείται σε μια λογική κόντρας απέναντι ακόμη και στη διοίκηση του ΟΠΑΠ, θυμίζοντας τη φράση... «όλα ή τίποτα».
Διασταυρωμένες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η πλευρά του κ. Κόκκαλη ειδοποίησε προ ημερών πως αρνείται να υπογράψει την σύμβαση με τον ΟΠΑΠ για τον τεχνολογικό πάροχο, αν δεν υπογραφούν ταυτόχρονα και οι συμφωνίες προμήθειας στην κοινοπραξία των λαχείων.
Κάτι που δεν προβλέπεται βεβαίως από καμία συμβατική υποχρέωση του ΟΠΑΠ.
Τι ακριβώς συμβαίνει και υποχρεώνει την Intralot να κάνει τέτοια απονενοημένα διαβήματα;
Ορισμένοι υποθέτουν ότι με αυτή την κίνηση, αποσκοπεί είτε να ρίξει «με ένα σμπάρο δύο τριγώνια», είτε να δημιουργήσει μια αλλαγή στις συνθήκες με τις οποίες διεξήχθη ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, προκειμένου να κινηθεί νομικά για την ακύρωση του. Κίνηση που όμως φαντάζει εξ αρχής εξαιρετικά... αμφιλεγόμενης πρακτικής αξίας.
Πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα φαίνεται να είναι μια άλλη πτυχή της υπόθεσης, την οποία εμμέσως αποκαλύπτει χθεσινό report της Moody΄s για την ρευστότητα και την πιστοληπτική αξιολόγηση της καλής εταιρίας.
Το «καμπανάκι» που χτυπά η Moody΄s μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr
Αφορά την δύσκολη θέση στην οποία φαίνεται ότι περιέρχεται η ελληνική εταιρία, αν δεν ευοδωθεί η έκδοση ομολόγων που είχε προγραμματίσει και ήδη ανέβαλε προσωρινά, επικαλούμενη «δυσμενή συγκυρία» στις αγορές. Γίνεται δε λόγος για ενδεχόμενη δυσκολία της Intralot να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες σε επόμενα τρίμηνα.
Γνώστες της αγοράς σημειώνουν σχετικά ότι η διασφάλιση των συμβάσεων για τα λαχεία, αλλά και για τον τεχνολογικό πάροχο, μπορούν να δώσουν πολύ μεγάλη ανάσα στην Intralot, καθώς πρόκειται για πολυετείς συμφωνίες (στη περίπτωση των λαχείων φτάνει τα 12 χρόνια, ενώ στον τεχνολογικό πάροχο είναι 3+2 έτη) με παχυλά ποσοστά κέρδους.
Που δεν βελτιώνουν απλά τους μελλοντικούς ισολογισμούς, αλλά δύνανται και να προεξοφληθούν, καλύπτοντας χρηματοδοτικά κενά.