Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 5 2006

Προς... αφελληνοποίηση της ”κοινής ωφελείας”!

Δεν ξέρουμε αν το αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι το κοινό του euro2day.gr αποτελείται από επενδυτές και ανθρώπους των επιχειρήσεων και της αγοράς, όπως και να ’χει, όμως, είναι εντυπωσιακό.

Σε σχετική δημοσκόπηση του euro2day.gr, το 51,47% των ”ψήφων” καταγράφεται υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης τόσο του ΟΤΕ όσο και της ΔΕΗ.

Αν προστεθεί και το ποσοστό εκείνων που συμφωνούν μεν, αλλά θέλουν να υπάρχει και κρατική εποπτεία, ανεβαίνουμε στο… συντριπτικό 78%!

Αντίθεση στην πλήρη ιδιωτικοποίηση εκφράζει μόνον το 20% (ένας στους πέντε) όσων έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση.

Βεβαίως, η δημοσκόπηση δεν είναι επιστημονική ούτε 100% ”κατοχυρωμένη” από διπλοψηφίες κ.λπ. Δείχνει όμως σαφέστατα την τάση.

Και είναι επίκαιρη, καθώς ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για πιθανότητα εκχώρησης ”μεγάλου πακέτου” του ΟΤΕ, όχι όμως όλης της συμμετοχής του Δημοσίου, αν ενδιαφερθεί ξένος ”στρατηγικός”, το 2007.

Αντιθέτως, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Το ερώτημα που προκύπτει, για να ξαναγυρίσουμε στη δημοσκόπηση, είναι αν όλοι όσοι ψηφίζουν υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης (και μάλιστα χωρίς κρατική εποπτεία) των δύο βασικότερων ΔΕΚΟ, αντιλαμβάνονται ότι στην πράξη συζητάμε για την ανάληψη του ελέγχου αυτών των δύο κορυφαίων επιχειρήσεων ”κοινής ωφελείας” (έτσι, αν θυμάστε, τις λέγαμε παλαιότερα, και όχι ”utilities”, όπως τις αποκαλούν οι Αγγλοσάξονες) από εταιρίες ξένων συμφερόντων.

Συνεπώς, δεν πρόκειται απλώς για ιδιωτικοποίηση, αλλά για... αφελληνοποίηση της ”κοινής ωφελείας”.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν έχουμε ξεχάσει ότι οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια έχουν μεγάλη σχέση και με θέματα εθνικής ασφάλειας, τα οποία ουδείς μας λέει ότι έχουν λυθεί ανεπιστρεπτί στην ευρύτερη περιοχή μας.

Προσέξτε, δεν μιλάμε για το εμπόριο των υπηρεσιών, αυτό είναι ένα θέμα που εύκολα ρυθμίζεται.

Μιλάμε για τα ”κλειδιά” των ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών μας.

Πόσο εύκολο είναι να τα παραδώσουμε σε ξένα συμφέροντα, όταν ακόμη και χώρες που βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης και διόλου δεν ανησυχούν για τους γείτονές τους (βλέπε Γαλλία, Ισπανία κ.λπ.) διστάζουν χαρακτηριστικά;

YΓ.: Μήπως, για παράδειγμα, θα έπρεπε να μάθουμε κάτι απο την υπόθεση των υποκλοπών;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v