Πόσο αντέχει στις διεθνείς αναταράξεις το Χρηματιστήριο

Τα αμυντικά χαρακτηριστικά που δίνουν... νίκες στους long, εν μέσω διόρθωσης στις διεθνείς αγορές. Το «δίχτυ ασφαλείας» για την αγορά και η ανάγκη προσαρμογής της επενδυτικής τακτικής. Οι μετοχές που κινούνται σε τοπικά υψηλά.

Πόσο αντέχει στις διεθνείς αναταράξεις το Χρηματιστήριο

Ανθεκτικό το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω αναταράξεων στις διεθνείς αγορές.

Με απόδοση 5,71% για τον Γενικό Δείκτη (στις 945 μονάδες) λόγω της υπεραπόδοσης του τραπεζικού κλάδου, στο 20,88% για τον Δείκτη Τραπεζών (στις 694,98 μονάδες), των στηρίξεων αρκετών blue chips, στο 6,85% για τον FTSE25 (στις 2.296,01 μονάδες) και συντήρησης της μόχλευσης σηματωρών από τα mid&small caps, στο 5,92% για τον FTMidCap (στις 1.580,26 μονάδες) από την αρχή του έτους.

Στο ίδιο διάστημα, στην Νέα Υόρκη εξελίσσεται-νομοτελειακά- εξορθολογισμός αποτιμήσεων με τον S&P500 να διορθώνει 5,57% (στις 4.500,53) σε ένα από τα χειρότερα -για τους long- ξεκινήματα νέου έτους, στη διάρκεια της μακροβιότερης bull market στην ιστορία της. Διόρθωση που έχει παρασύρει χαμηλότερα την πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών, επίσης μετά από πολυετή ανοδικό κύκλο, με ενδεικτικό το μείον 4,94% του DAX στις 15.099,56 μονάδες.

Σε αυτή τη συγκυρία και σε περιβάλλον που εμφανώς περνά σε επόμενη φάση (πληθωρισμός, επιτόκια, χρέος μέχρι γεωπολιτικά), στο χρηματιστήριό μας οι επενδυτές καλούνται να επιβεβαιώσουν τις, μέχρι τώρα, αντοχές του.

Εφικτό; Θα φανεί, ωστόσο σειρά δεδομένων συνηγορεί πως μόνο σε ακραία, συστημικού χαρακτήρα, πτώση της Wall Street θα κινδυνεύσει με μαζικό ξεπούλημα, καθώς -κυρίως- αμερικανικά funds ελέγχουν την κατάσταση.

«Ρηχή» η αγορά μας (αποτιμάται στα 70,6 δισ.), τραπεζοβαρής (με τον κλάδο σε εξέλιξη ανάδυσης από τα ιστορικά χαμηλά του), με σημαντικές ισχυρές επιχειρηματικές δυνάμεις, η μόνη από τις αναδυόμενες σε όρους ευρώ (και προστασίας από την ΕΚΤ), με σημαντική υποαπόδοση έναντι των διεθνών, μπορεί να αποδώσει πιο αμυντικά. Μάλιστα με την προϋπόθεση μίας ομαλής προσγείωσης των ξένων θα μπορούσε να συνεχίσει να επιβεβαιώνεται ως προς την ανθετικότητά του.

Κοινός τόπος ότι τα νέα δεδομένα απαιτούν αλλαγή επενδυτικής πολιτικής, όχι κατ' ανάγκη εξόδου από την αγορά μετοχών αλλά, το πιθανότερο, αλλαγής μείγματος και σύνθεσης χαρτοφυλακίου. Νέα δεδομένα, που προφανώς οι ενεργοί παίκτες, επενδυτές συνειδητοποιούν και σταδιακά εξοικειώνονται, προσαρμόζονται ανάλογα.

Για αυτό εκτίμηση έμπειρων παραγόντων είναι, πως ναι τα όσα προοιωνίζονται είναι δύσκολα και απαιτούν ιδιαίτερη, προσεκτική διαχείριση, ωστόσο η αγορά έχει να δώσει στη συνέχεια.

Η επιβεβαίωση, προσώρας, των 920-915 μονάδων, για τον ΓΔ, ως ζώνη άμυνας δίνει -κατ' αρχάς- στους βραχυπρόθεσμους περιθώριο κινήσεων την εβδομάδα, που ξεκινά αύριο. Η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων 2021 στη Wall Street θα συμβάλει στη διαμόρφωση στάσης/τάσης με τις 4.450 μονάδες σημαντικό σημείο αναφοράς για τον S&P500.

Ενδεχόμενη επιβεβαίωσή του -αύριο-Τρίτη- θα διευκόλυνε τους long να κρατήσουν τις 930 ως κοντινή στήριξη, με ενδιάμεση στις 940 μονάδες. Οι 955 (της Τετάρτης) είναι-πλέον αντίσταση προς το «τριπλό υψηλό» των 960 (Πέμπτης 13/1- Παρασκευής 14/1 και Πέμπτης 20/1) με πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό της διαχείρισης της κατάστασης μεταξύ 930-950 μονάδων.

Με την αξία συναλλαγών να σταθεροποιείται σε μεγέθη 70-75 εκατ. με την σχέση εισροών/εκροών στο 1/1,5 την τελευταία εβδομάδα, η επόμενη θα καθορισθεί από τον συσχετισμό πωλητών - αγοραστών κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο.

Σε νέα τοπικά υψηλά Εθνική (3,64) και Eurobank (1,05), με δυνάμεις η Alpha Bank (1,333) και σε απόσταση η Πειραιώς (1,488) μπορεί να συνεχίσουν να "τραβούν" τον κλάδο, την αγορά.

Στηρίξεις από τις 688 έως τις 680 μονάδες, για τον ΔΤΡ διαμορφώνουν ένα δίχτυ-σχετικής- ασφάλειας, που μόνο με πιεστική διόρθωση/απώλεια των 670 μονάδων θα οδηγούσε σε αλλαγή της long τάσης σε short.

Συνεδρίαση ενδεικτική -εν μέρει- της στάσης των "ισχυρών" χεριών μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Fed, την συνεδρίαση της ΕΚΤ, της ανόδου του κόστους χρήματος (πάνω από το 2% το ελληνικό 10ετές) που αποτυπώθηκε σε αγορές και νέο τοπικό υψηλό για τον τίτλο του ΟΤΕ (17,74), στην άνοδο μετοχών όπως Viohalco (5,03), Motor Oil (14,38), ΕΛΠΕ (6,59), Quest (19), ΑΔΜΗΕ (2,495), Sarantis (8,67) ή την σταθερότητα άλλων λ.χ. Aegean (5,94), Mytilineos (15,44), Jumbo (13,13).

Για αρκετούς η εβδομάδα θα είναι η πρώτη από σειρά, που ακολουθούν με πρώτη σημαντική "κορύφωση" προς τα μέσα Μαρτίου, οπότε και θα κρίνεται το "ταμείο" του τριμήνου.

Περίοδος αυξημένης μεταβλητότητας, ρίσκου, "πυκνών" εξελίξεων σε επενδυτικό, οικονομικό μέχρι πολιτικό/διπλωματικό πεδίο με ορίζοντα την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ (10 Μαρτίου), της Fed (15 Μαρτίου) στα καθ΄ ημάς και της διπλής αξιολόγησης από Moody's και DBRS (18 Μαρτίου), νέας εξόδου στις αγορές συν οικονομικά αποτελέσματα εισηγμένων.

Διάστημα, που ξεκινώντας από αύριο θα δοκιμάσει αντοχές και δυνάμεις, με ζητήματα "χρέους", "πληθωρισμού/επιτοκίων" σε ημερήσια συζήτηση, με ανοιχτό το μέτωπο στην Ουκρανία, με πρώτο ορόσημο το βράδυ της Τετάρτης (9/2) οπότε θ' ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της 3μηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI με τις όποιες αλλαγές σε ισχύ από την Δευτέρα (28/2). Μεταβολές, από τις οποίες στο ΧΑ δεν θεωρούν πιθανό να συμπεριλάβει εισηγμένες μεταθέτοντας για την επόμενη (6μηνιαία του Μαϊου) την όποια είσοδο/έξοδο.

Τέλος, από αύριο μέχρι και Τετάρτη οι εγγραφές συμμετοχής στην έκδοση του ομολογιακού της Safe Bulkers, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται και σε ζητήματα "κόστους/τιμολόγησης" πρώτης μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v