ΧΑ: Εβδομαδιαίες απώλειες 6,3% στις τράπεζες

Οριακά κάτω από το κρίσιμο όριο των 640 μονάδων έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, ενώ οι συναλλαγές ήταν ελαφρά καλύτερες από τις προηγούμενες ημέρες. Μειώνεται ο αριθμός των θετικών πρωταγωνιστών όσο συντηρείται η αβεβαιότητα.

ΧΑ: Εβδομαδιαίες απώλειες 6,3% στις τράπεζες

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε "δοκιμαστική βουτιά" χαμηλότερα από το αποφασιστικό όριο των 640 μονάδων, όμως και σήμερα τα λίγα ενεργά χαρτοφυλάκια "δήλωσαν παρόντα" και συνεχίζοντας το "rotation", όσον αφορά τους θετικούς πρωταγωνιστές από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέτυχαν την σχετική ανάδυση του Δείκτη και απέτρεψαν τα χειρότερα.

Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν μέχρι τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και τις τελικές δημοπρασίες, όπου οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν ελαφρώς πιο "αισθητή" την παρουσία τους, πετυχαίνοντας, έστω και οριακά, την εκπόρθηση των 640 μονάδων.

Εννοείται ότι με την επιφυλακτικότητα στο ζενίθ και το Χ.Α. να είναι "χαμένο" μέσα στα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις, όσον αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, που δείχνουν να περιορίζουν όλο και περισσότερο την όποια ευελιξία της Ελληνικής Κυβέρνησης και μην μπορώντας να "μαντέψει" την "επόμενη μέρα", ασφαλώς και ο Γενικός Δείκτης δεν επεχείρησε να κλείσει το υπάρχον "gap" στην περιοχή των 648 - 650 μονάδων και πολύ περισσότερο να δοκιμάσει τιμές υψηλότερα από την μέχρι πρότινος στήριξη των 650 μονάδων.

Η εγχώρια Αγορά είναι περισσότερο από πασιφανές ότι παραμένει εγκλωβισμένη στην συναλλακτική απαξίωση και επειδή όλες τις προηγούμενες φορές οι προσδοκίες έχουν "κουρευτεί" άτσαλα και με σημαντική χασούρα για όσους κινούνται με σχετικά αργά αντανακλαστικά, στην παρούσα φάση δείχνει να έχει επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις από το Eurogroup της 26ης τρέχοντος, κρατώντας ιδιαίτερα χαμηλά τον πήχη των "στοιχημάτων" για κάτι εντυπωσιακά θετικό.

Επιφυλακτικότητα δημιουργεί και ο κανονισμός για τις αλλαγές κλεισιμάτων των μετοχών που θα ισχύσει από την συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς όλες οι "market" εντολές, στις τελικές δημοπρασίες, θα εκτελούνται και αυτό ενισχύει την πιθανότητα ακραίων ημερήσιων μεταβολών!

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών, πολλά θα διαφανούν στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, που πιθανόν και να αποτελεί τον βραχυπρόθεσμο "σηματωρό" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, πάντα με την προϋπόθεση "κανονικού" διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος".

Το Χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο σε ένα πολύ στενό εύρος διαπραγμάτευσης και σε ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές. Βασικός λόγος για την επενδυτική απραξία παραμένει η έλλειψη εξελίξεων στο θέμα της αξιολόγησης, η συνήθης δυσκινησία στην επίλυση του θέματος των "κόκκινων" δανείων, αλλά και σε καθετί που έχει να κάνει με την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Πρόβλημα που επιδεινώνεται αποτελούν και τα ανείσπρακτα του Δημοσίου που πλησιάζουν τα 95 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους περισσότερο επιφυλακτικούς, ο ορίζοντας παραμένει ασαφής ως προς το χρονοδιάγραμμα των όσων έχουν τιμολογηθεί κατά την τελευταία ανοδική κίνηση στις μετοχές, με αποτέλεσμα η "κόπωση" των τιμών να είναι εξαιρετικά εμφανής.

Ακόμα και τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιο τόνο στην Αγορά, θα αργήσουν να δημοσιευθούν δεδομένου ότι φέτος οι εισηγμένες εταιρείες έχουν ένα επιπλέον μήνα (τέλος Απριλίου) στην διάθεση τους, για να δημοσιεύσουν τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις τους, ενώ και η υποχρεωτική σύνταξη του ετήσιου δελτίου για την κοινωνική ευθύνη αποτελεί ένα επιπλέον λόγο καθυστέρησης.

Επομένως, η εσωστρέφεια μετά από ένα διάλειμμα μερικών εβδομάδων, φαίνεται ότι έχει επιστρέψει δριμύτερη στο Χ.Α., αφού οι εσωτερικοί καταλύτες θα παραμείνουν, στην καλύτερη περίπτωση, σε αδράνεια τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "ο Γενικός δείκτης συνεχίζει να 'ερωτοτροπεί' επικίνδυνα με την κρίσιμη στήριξη των 640 μονάδων, αδυνατώντας να καλύψει το καθοδικό 'κενό' των 650 μονάδων, γεγονός που αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας. Σε καθημερινή βάση, πλέον, οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις δηλώσεις του Wolfgang Schauble, μιας και είναι αυτές που επιβεβαιώνονται στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό και να 'μαντέψουν' τις προθέσεις του ΔΝΤ και τις αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, δεν είναι ν’ απορεί κανείς ούτε για την έκδηλη αδυναμία της Ελληνικής Αγοράς, ούτε για τους απελπιστικούς τζίρους που υποδηλώνουν την πλήρη απαξίωσή της. Αν δεν διαφανούν κάποιες αχτίδες φωτός στο τούνελ των διαπραγματεύσεων, θα εξακολουθήσει να διολισθαίνει σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα. Τα όποια οφέλη που θα προέκυπταν από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κινδυνεύουν να χαθούν ολοσχερώς, αν δεν έχουν χαθεί ήδη".

Ξεκινώντας από τις λίγες, ως συνήθως, ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, στην πιο σκληρή εκδοχή των αλλεπάλληλων δηλώσεών του τις τελευταίες ημέρες για την Ελλάδα, επί της ουσίας, απείλησε ευθέως με 'Grexit'. Σε μια απόπειρα κωδικοποίησης των δηλώσεών του, μη συμμετοχή του ΔΝΤ οδηγεί σε ακύρωση του τρίτου προγράμματος και ουσιαστική αδυναμία σύναψης νέου. Πρακτικά, η Ελλάδα, όντας αποκομμένη από τις Αγορές και χωρίς χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρωζώνη, ξεμένει από λεφτά και οδηγείται στη χρεοκοπία".

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, ακολούθησαν πηγές της Ευρωζώνης που τόνισαν ότι "η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα είναι, στην παρούσα φάση, εκ των ων ουκ άνευ για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα προϋποθέτει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι που είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο (ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη του 2017). Σε αυτό το σενάριο και πάλι η Ελλάδα θα έμενε για πολλούς μήνες χωρίς χρηματοδότηση".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, "Οι πληροφορίες θέλουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ολοκληρώνει μέσα στο Σαββατοκύριακο την 'ολοκληρωμένη Ελληνική πρόταση' που θα παραδώσει στους Ομολόγους του και στους Ευρωπαίους Αξιωματούχους πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, ώστε να ξεκινήσει η προετοιμασία. Πρόκειται για τον 'μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων', που θα απαντά στις ενστάσεις του ΔΝΤ για το διάστημα μετά το 2018. Το ακριβές περιεχόμενο του 'μηχανισμού' καθώς και τα στάδια εφαρμογής του, παραμένουν υπό συζήτηση στο Κυβερνητικό Επιτελείο, με 'deadline' για την τελική 'πινελιά' το βράδυ της Κυριακής. Το μοναδικό στοιχείο που εμφανίζουν ως βέβαιο είναι ότι ο 'μηχανισμός' θα ψηφιστεί από τη Βουλή, αλλά τα μέτρα που αυτός θα περιλαμβάνει δεν θα νομοθετηθούν τώρα".

"Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκαν χθες στο Νταβός" σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις που αναμεταδόθηκε το Bloomberg. Σε αυτή αναφέρεται ότι "ο Γερμανός Υπουργός καλωσόρισε τις διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ ότι το Ταμείο θα παραμείνει πλήρως ενεργό στις συζητήσεις για την Ελλάδα με στόχο να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να στηριχθεί με τη χρήση πόρων του Ταμείου".

Με δεδομένο ότι το παραπάνω δημοσίευμα δεν ανέφερε αν το ΔΝΤ εμμένει στις προαπαιτούμενα που έχει επανειλημμένως αναφέρει και που είναι το πλέον επικρατέστερο σενάριο, η είδηση πέρασε, κυριολεκτικά, "ντούκου" από την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, η έλλειψη πρωτοβουλιών ήταν έκδηλη και στην σημερινή συνεδρίαση, με τις λίγες προσπάθειες να επικεντρώνονται στο να μην συμπληρώσει και έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-0,90%) κάτι που τελικά δεν επετεύχθη, παρά το γεγονός ότι ο τίτλος της Eurobank (+0,64%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αλλά και ο Τραπεζικός δείκτης, σε ημερήσια διαγράμματα παραμένουν "short", η Alpha Bank (-1,09%) όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 2,04 ευρώ, η Εθνική (-1,25%) υψηλότερα των 0,265 ευρώ, η Eurobank υψηλότερα των 0,716 ευρώ, η Πειραιώς (-1,52%) υψηλότερα των 0,231 ευρώ και ο Τραπεζικός δείκτης υψηλότερα των 909,75 μονάδων.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλό, ίσως αξίζει υποσημείωσης η σημερινή επιστροφή αγοραστών στον τίτλο της Τρ. Ελλάδος (+6,98%). Για τον εν λόγω τίτλο, πάντα παραμένει η ισχυρή αντίσταση στα 14,00 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, η Αεροπορία Αιγαίου (+0,61%) συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Η μετοχή είναι "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 6,39 ευρώ, ενώ αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" ο πρώτος στόχος εντοπίζεται στα 6,83 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση τα 6,63 ευρώ.

Όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο Χ.Α. "day by day" θα ενθυμούνται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος που "έβαλε πλάτη" στον Γενικό Δείκτη ήταν αυτός της ΕΕΕ. Σήμερα αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος τίτλος δεν είχαν, καν, επαφή με το θετικό πρόσημο και με τον τίτλο της Jumbo, ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί έως 6,47% και κλείνοντας και στο χαμηλό ημέρας (κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Ο τίτλος, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα παραμένει "short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 15,15 ευρώ), υπήρξε επιτακτική ανάγκη "επιστράτευσης" άλλων Δεικτοβαρών μετοχών.

Στο "κάλεσμα" αυτό ανταποκρίθηκαν οι Motor Oil (+1,87%) και Τιτάν (+1,35%), ενώ σχετικές βοήθειες, με μικρά κέρδη, έδωσαν οι Viohalco, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Σαράντης, όμως αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό στο να αποφευχθεί αυτό που δεν ήθελαν οι τεχνικοί αναλυτές.

Όλο και μικραίνει ο αριθμός των θετικών πρωταγωνιστών από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου η Ευρ. Πίστη (0%) δεν έδειξε διαθέσεις υποχώρησης από τα υψηλά 100 μηνών, ο Fourlis (0%) επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 4,05 ευρώ (κλείσιμο 11/1), ενώ σε περίπτωση συνεχόμενων κλεισιμάτων υψηλότερα των 4,40 ευρώ, τεχνικά, ανοίγει ο δρόμος προς τα 5,07 και 5,18 - 5,28 ευρώ και η Flexopack (+4%) προσπαθεί για κάτι καλύτερο, αλλά συνεχίζουν να προβληματίζουν οι ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.
Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση επιδείνωσε έτι περαιτέρω την εικόνα των βασικών δεικτών.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,66%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, χάθηκε η πρώτη στήριξη των 1716 μονάδων, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 1701 - 1698 μονάδες. "Intraday position short" με "stop" τις 1798 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μίας εβδομάδας που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 1,92%, ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 6,32%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 21% και διαμορφώθηκε στα 28,5 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε απώλειες 0,70% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σε απώλειες 4,19%.

O τραπεζικός δείκτης από την αρχή του χρόνου

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Η προσπάθεια που έγινε από βραχυπρόθεσμους 'επενδυτικούς βραχίονες' να μεταφέρουν τη δυναμικότητα του Γενικού Δείκτη στις Τραπεζικές μετοχές για να 'σύρουν το άρμα' προς την περιοχή των 700 μονάδων, φαίνεται ότι έσβησε άδοξα με την πτωτική επιστροφή του προς τη ζώνη συντήρησης των 640 - 638 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Μάλιστα σε αυτό το διαγραμματικό "pullback" χάθηκε και η πρωτοκαθεδρία της Alpha Bank στη βαρύτητα του Δείκτη με αποτέλεσμα να επανέλθει ως "πρώτη δύναμη" η Coca Cola HBC με 3η τη Jumbo, 4η την Εθνική και 5η τη Motor Oil.

Ζητούμενο για μια πιθανή ανοδική συνέχεια είναι η διακράτηση σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος πέριξ της περιοχής των 638 με 635 μονάδων, καθώς μια καθοδική διάτρησή της μπορεί να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη προς το επίπεδο των 619 μονάδων προκαλώντας έντονη ανασφάλεια σε όσους ενεργούς επενδυτές έχουν "ασθενή χέρια".

Λίγο πριν τις 1800 μονάδες τελείωσαν τα ανοδικά "καύσιμα" και για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης ωθώντας τον και πάλι χαμηλότερα των 1760 μονάδων. Καθοδικό γεγονός, όπου στη συνέχεια άνοιξε μέτωπο με τη κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού "W" στις 1715 με 1708 μονάδες περίπου. Έτσι, βάση των εν λόγω διαγραμματικών ορίων, ενώ η ανοδική διάσπαση των 1760 μονάδων θα επαναφέρει το δείκτη σε ανοδική τροχιά, η καθοδική τμήση του καναλιού μπορεί να δώσει νούμερα χαμηλότερα των 1675 μονάδων.

Εκεί, που ο Τραπεζικός δείκτης ήταν διατεθειμένος να οδηγήσει τη κούρσα της ανόδου, όπως αναφέραμε και στην ανάλυση του Γενικού Δείκτη, αποτύπωσε στην περιοχή των 900 μονάδων ένα αρνητικό ημερήσιο "Evening Star" στην ορολογία των "candlesticks" επιφέροντας ως επιβεβαίωση του σχηματισμού ένα έντονο "reversal" της τάξεως του -10%. Διαγραμματικά φαίνεται να έχει σχηματιστεί μια διπλή κορυφή πέριξ των 910 μονάδων, ενώ στη πορεία έχει σπάσει καθοδικά και το υπάρχον ανοδικό κανάλι του περασμένου Νοεμβρίου. Εδώ και σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου τεχνικής ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, όσο δεν επανέρχεται ο Τραπεζικός Δείκτης πάνω από τη βραχυχρόνια αντίσταση των 858 μονάδων, τόσο θα ενεργοποιούνται καθοδικές δυνάμεις ρευστοποιήσεων προς τις 780 με 775 μονάδες.

-Πέτρος Στεριώτης

"Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Donald Trump μένει να αποδείξει στην πράξη το κατά πόσο θα ακολουθήσει τονωτική δημοσιονομική ατζέντα με πολιτικές δημοσίων επενδύσεων και περικοπές στη φορολογία" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες επεκτατικές πολιτικές θα απαιτήσουν χρόνο ώσπου να κάνουν πλήρως εμφανή τα αποτελέσματά τους στην πραγματική Οικονομία των ΗΠΑ.

Με δεδομένο τον εν εξελίξει οκταετή ανοδικό κύκλο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, αλλά και τη δυσπιστία πολλών σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Προέδρου, δεν αποκλείεται να σημειωθεί αύξηση της μεταβλητότητας, καθώς ο δείκτης "φόβου" "VIX" παραμένει σε πολυετή χαμηλά.

Παράλληλα, τα γεωστρατηγικά ρίσκα και η μειούμενη πίστη των επενδυτών στην αποτελεσματικότητα των Κεντρικών Τραπεζών να τονώσουν τη διεθνή Οικονομία, ίσως προσφέρουν σε όσους είναι υποεπενδεδυμένοι τη  δυνατότητα να τοποθετηθούν στις μετοχικές Αγορές από χαμηλότερα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Trump φαίνεται ότι θα βρεθεί στο "μικροσκόπιο" των επενδυτών πολύ περισσότερο από τον προκάτοχό του, ο οποίος θα λέγαμε πως σε ότι αφορά τη χρηματιστηριακή - οικονομική ειδησεογραφία μάλλον βρέθηκε στη "σκιά" των κεντρικών τραπεζιτών και των "απόνερων" των χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Στο χώρο του συναλλάγματος, οι προεκλογικές αναφορές του Donald Trump σε εφαρμογή προστατευτικών πολιτικών καταβαράθρωσαν το Μεξικάνικο Πέσο σε χαμηλό όλων των εποχών έναντι του Δολαρίου. Σε αυτά τα πλαίσια, υψηλές αναμένεται ότι θα είναι οι διακυμάνσεις στα Νομίσματα των Χωρών που εξαρτώνται σημαντικά από τις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ.

Οι Αναδυόμενες Αγορές θα πρέπει να "πείσουν" εκ νέου τους επενδυτές ότι είναι όσο το δυνατόν λιγότερο εκτεθειμένες σε νομισματικά ρίσκα. Οι ομολογιακές Αγορές θα έχουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα κληθούν να τιμολογήσουν την εν εξελίξει αύξηση των επιτοκίων, με τα οποία δανείζεται το Αμερικάνικο Δημόσιο.

Σε ότι αφορά τις μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, αυτές συνεχίζουν να αποτελούν "στοίχημα υψηλής μόχλευσης" όντας και λόγω της ειδησεογραφίας "μία κατηγορία από μόνες τους".

Η σημαντική επιρροή τους στον Eurostoxx-50 αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους υποαπόδοσης του δείκτη έναντι του Αμερικάνικου Dow.

Τη στιγμή που τα επιτόκια της Fed παίρνουν σταδιακά την ανιούσα, οι Αμερικάνικες Τράπεζες αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην κερδοφορία τους έναντι των Ευρωπαϊκών, παρά την υπεραξία που προσφέρει στις τελευταίες η ανατίμηση του ομολογιακού τους χαρτοφυλακίου λόγω των αγορών μέσω "QE" της ΕΚΤ.

Ο Ευρωπαϊκός Τραπεζικός κλάδος δε μπορεί να βασίζεται επ' αόριστο σε κινήσεις αποεπένδυσης και μείωσης του λειτουργικού του κόστους, καθώς χρειάζεται η ισχυροποίηση της Οικονομίας της Ευρωζώνης έτσι ώστε να μειωθεί η έκθεση του κλάδου σε "τοξικά" δανειακά χαρτοφυλάκια.

Προφανώς χειρότερα είναι τα πράγματα για τον Ελληνικό Τραπεζικό τομέα, με το κόστος χρηματοδότησής του να παραμένει συγκριτικά υψηλό και τις προσδοκίες για πρόοδο στα θέματα που άπτονται της διαχείρισης των NPLs να μετατίθενται χρονικά. Τα βήματα προς την αύξηση της καταθετικής τους βάσης είναι ιδιαίτερα αργά, ενώ η χαμηλή "ορατότητα" για τη μελλοντική τους κερδοφορία αποτρέπει τους περισσότερους αναλυτές από το να αυξήσουν τις τιμές - στόχους για τις Τραπεζικές μετοχές και να ενθαρρύνουν τη στροφή επενδυτικών κεφαλαίων προς τον κλάδο.

Παράλληλα, όσο μετατίθεται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οι εγχώριοι επενδυτές θα μπορούν και αυτοί από την πλευρά τους να μεταθέσουν το χρόνο επανεισόδου τους στο Χ.Α.

Στα θετικά της διόρθωσης των τελευταίων ημερών, συγκαταλέγουμε τη σχετικά ομαλή "απορρόφηση" της υπεραγορασμένης κατάστασης στην οποία βρέθηκε ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης μετά το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Nuntius Sec., ο FTSE25 εμφανίζει μεσοχρόνια στηρίγματα στις 1.668, 1.628 και 1.588 μονάδες. Αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1.760
και 1.797 μονάδες.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Ο Ιανουάριος του 2016 τρέχει ήδη το πρώτο ρεκόρ της χρονιάς. Η μείωση των συναλλαγών κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ -ως τώρα- συνιστά την χειρότερη συναλλακτική επίδοση για τον πρώτο μήνα της χρονιάς από το 1998 (προηγ. Ιανουάριος 2012 με 50 εκατ. ευρώ), ενώ η εβδομάδα που τελείωσε είχε χαρακτηριστικά περιόδου αιχμής Καλοκαιρινών διακοπών" τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αφενός η έλλειψη νέων, αφετέρου η στάση αναμονής περιόρισαν το εύρος διαπραγμάτευσης των μετοχών αποθαρρύνοντας ακόμα και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια να κινηθούν ευκαιριακά. Παρόλα αυτά οι απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη κινήθηκαν σε μάλλον μετριοπαθή επίπεδα καθώς οι παρασκηνιακές ζυμώσεις γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης φαίνεται να εντείνονται, ενώ και τα νέα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού επιβεβαίωσαν την αίσθηση για κλείσιμο της περυσινής χρονιάς υψηλότερα των αρχικών δημοσιονομικών στόχων.

Μια πιο ικανοποιητική εικόνα αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης θα υπάρχει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όταν και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα μεγέθη του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να επιτευχθούν μετά το 2018.

Τεχνικά οι 640 μονάδες λειτουργούσαν ως το πρώτο ανάχωμα στήριξης του Γενικού Δείκτη, κομβικής σημασίας επίπεδο καθώς η σύγκλιση των κινητών μέσων πλέον αρχίζει να ενεργοποιεί σήματα πωλήσεων όσο η Αγορά θα κινείται πτωτικά. Ήδη ο MACD έχει δώσει σήμα πώλησης και ο κινητός μέσος των 30 ημερών βρίσκεται στο όριο αλλαγής τάσης. Το καθοδικό "κενό" της 16ης Ιανουαρίου και τα πέντε "μαύρα σώματα" που ακολούθησαν αποτελούν ενδείξεις υπεροχής των πωλητών.

Από την άλλη πλευρά οι συναλλακτικοί όγκοι καθιστούν ιδιαίτερα επισφαλή μια κατηγορηματική εκτίμηση κατεύθυνσης, από την στιγμή που η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών με το ζόρι φθάνει τα 28 εκατ. ευρώ.

Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί χωρίς να έχουν περάσει σε υποτιμημένες ζώνες τιμών σε ημερήσια βάση, ενώ στα ωριαία διαγράμματα παρατηρείται ανοδική απόκλιση που είθισται να ακολουθείται από ανοδική κίνηση. Η ετυμηγορία των τεχνικών δεδομένων μοιάζει μπερδεμένη όσο δεν παραβιάζεται καθοδικά η περιοχή των 630 μονάδων. Η συσσώρευση επομένως, λόγω συναλλαγών αλλά και τεχνικών δεδομένων (επίπεδα τιμών), φαίνεται να κερδίζει έδαφος ως επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα μετά την γρήγορη διόρθωση που ακολούθησε από το υψηλό 14 μηνών (670 μονάδες).

Σε ότι αφορά το ημερολόγιο των κυριότερων οικονομικών γεγονότων και σύμφωνα με τον υπεύθυνο τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., "το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα συνεδριάσει την Δευτέρα για να αποφασίσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Το προγραμματισμένο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης θα βρεθεί στο επίκεντρο του εγχώριου ενδιαφέροντος καθώς η Ελλάδα προσδοκά να 'ξεπαγώσει' την διαδικασία για τo κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Την επόμενη ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα μεγέθη της πιστωτικής επέκτασης για τον Δεκέμβριο. Στην Αμερική οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου συνεχίζονται με κυριότερες ανακοινώσεις αυτές των McDonald's, Yahoo!, (23/1) Alcoa, 3M, Johnson & Johnson, SAP, eBay, Verizon (24/1) AT&T, Abbott Laboratories, Boeing, Novartis (25/1) Amazon, Caterpillar, Intel, Microsoft, Bristol-Myers, (26/1) και Chevron,, Colgate-Palmolive (27/1)".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Shanghai Composite (+0,7%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο Sensex 30 (-1%).

Με μικρά κέρδη οι Ευρωπαϊκές Αγορές περιμένουν την ομιλία Trump, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κινεζική βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 6% το Δεκέμβριο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η άνοδος δεν επιβεβαίωσε τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων της Wall Street Journal για ανάπτυξη 6,1%. Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,46% τον περασμένο μήνα, έναντι ανόδου 0,51% τον Νοέμβριο. Για το σύνολο του 2016, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 6% έναντι ανάπτυξης 6,1% το 2015.

Το Κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 6,7% το 2016, αύξηση που σηματοδοτεί επιβράδυνση από το 6,9% του 2015, όπως ανέφερε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να υπάρξουν προσαρμογές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης", δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, σημειώνοντας πάντως πως "το 'QE' δεν θα διαρκέσει για πάντα, αλλά είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει συζήτηση για περιστολή του". Σύμφωνα με τον κ. Κερέ, "υπάρχει κίνδυνος οι Υπουργοί του Εurogroup να μην ενεργήσουν ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν όποια προβλήματα στην Ευρωζώνη, αλλά αυτή πολύ πιο ανθεκτική απ’ ότι ήταν πριν από τρία χρόνια".

Οι Γερμανικές τιμές καταναλωτή εμφάνισαν το Δεκέμβριο την ισχυρότερη ετήσια άνοδό τους εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια. Η Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε πως οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,4%, σε σχέση με τον Νοέμβριο και 1% από το Δεκέμβριο του 2015. Το ποσοστό σηματοδοτεί την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Ιανουάριο του 2013. Τα στοιχεία ήταν ανάλογα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Τον Δεκέμβριο, οι Βρετανικές πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν με τον πιο γρήγορο ρυθμό εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Ο όγκος σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα κατέγραψε πτώση 1,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Απρίλιο του 2012, ενώ ξεπέρασε κατά πολύ την πτώση 0,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

"Οι Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές είπαν στο London Stock Exchange και το Deutsche Boerse ότι η συμφωνία τους για συγχώνευση κινδυνεύει να εξαλείψει τους Αντιπάλους στις Υπηρεσίες Εκκαθάρισης", σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν δει τα σχετικά έγγραφα και τις οποίες επικαλείται το Bloomberg. "Οι Ανταγωνιστές στις Υπηρεσίες θα έχουν ελάχιστη, ή και καμία πιθανότητα να ανταγωνιστούν την νέα Οντότητα, τόνισε η Κομισιόν σε έγγραφο που έστειλε τον περασμένο μήνα στις δύο εταιρείες και με το οποίο αντιτίθεται στη συγχώνευσή τους", αναφέρουν οι πηγές.

"Παρότι το LSE πουλά μια Γαλλική μονάδα εκκαθάρισης στο Euronext, αυτό δεν επιλύει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισαν αυτά τα πρόσωπα.

Το LSE, το Deutsche Boerse και η Κομισιόν δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την Οικονομία της Ευρωζώνης εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Μιλώντας σε πάνελ για τις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας το 2017, ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη καταγράφει οικονομική βελτίωση, ενώ υπενθύμισε στο ακροατήριό του ότι παραμένουν πολλές αβεβαιότητες. Για τον Σόιμπλε, το βασικό πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι το χάσμα ανταγωνιστικότητας μεταξύ των Κρατών - Μελών.

"Για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες υποχώρησε ο δείκτης τιμών των κατοικιών στη Βρετανία τον Δεκέμβριο. Το RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) γνωστοποίησε ότι ο δείκτης της για τις τιμές υποχώρησε τον περασμένο μήνα σε 24 από 29 τον Νοέμβριο. Οι προβλεπόμενες πωλήσεις για τους επόμενους τρεις μήνες επίσης επιβραδύνθηκαν, με μόλις το 4% των συμμετεχόντων να αναμένει άνοδο. Ωστόσο, η προοπτική σε βάθος χρόνου ενός έτους ενισχύθηκε ελαφρώς", αναφέρει το Bloomberg.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Τα καθαρά έσοδα της χρήσης 2016 ανήλθαν σε 1.728,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων, σε 636,2 εκατ. ευρώ", σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα κέρδη της Τράπεζας στη χρήση 2016 ανήλθαν σε 1.092,3 εκατ. ευρώ, έναντι 1.162,8 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα κέρδη θα διανεμηθούν με βάση τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 71 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος. Μετά τη διανομή του προβλεπόμενου μερίσματος προς τους μετόχους, ποσό 1.079,0 εκατ. ευρώ θα μεταφερθεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1 και 3 του εν λόγω άρθρου.

Το μικτό μέρισμα ανά μετοχή που θα προταθεί στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας για διανομή ανέρχεται σε 0,6720 ευρώ, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 638,13 μονάδες (-0,68%) για να ακολουθήσει αντίδραση έως τις 644,27 (+0,27%). Από εκεί και μετά ο Δείκτης αναλώθηκε σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, στις 17.00 βρέθηκε στις 639,99 (-0,39%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 639,16 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,52%.

Ο σχετικά "τσιμπημένος" τζίρος στα 38,1 εκατ. από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΦΦΓΚΡΠ), ενώ ο τίτλος του Αστέρα απέσπασε το 14,6% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Eurobank και Motor Oil δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "φόρεσαν τα πράσινα" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Jumbo, ΔΕΗ και ΟΛΠ.

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ έξι τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

---ΧΠΑ

Πτωτική αποδείχθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για την Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με την λήξη συμβολαίων Ιανουαρίου.

Σαφώς μικρότερες οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.241 συμβόλαια).

Στα 7.368 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.097, 1.688 για τον Ιανουάριο, 2.310 για τον Φεβρουάριο και 99 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 1.704,5) κινήθηκε μεταξύ 1.712,5 και 1.730,5 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,7%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.143), Πειραιώς (13.989), Εθνική (9.260), MIG (260), ΟΠΑΠ (122), ΔΕΗ (152), Alpha Bank (3.118), ΟΤΕ (268), Jumbo (188), Μυτιληναίος (443).

Ας σημειωθούν τα 103 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ, τα 78 λήξεως Φεβρουαρίου και τα 25 λήξεως Μαρτίου.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.779.857 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (6.939.014 τεμ.) και Eurobank (8.087.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.342.915 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v