Οι κορυφαίες τράπεζες για το 2012

Οι κορυφαίες τράπεζες για το 2012 ήταν αυτές που άντεξαν και έδωσαν όφελος στους πελάτες τους, λέει το The Banker. Οι νικητές ανά ήπειρο και οι λόγοι που η Ελλάδα και η Κύπρος τέθηκαν φέτος… εκτός ανταγωνισμού.

Οι κορυφαίες τράπεζες για το 2012
«Δώδεκα μόλις μήνες μετά τη δημοσίευση της άποψης πως το 2011 ήταν για τον χρηματοοικονομικό κλάδο ένα annus horribilis, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν πως τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν. Ωστόσο, αναμφισβήτητα, από αρκετές απόψεις, χειροτέρεψαν». Με αυτές τις φράσεις ξεκινά το κείμενο του The Banker, όπου παρουσιάζονται οι κορυφαίες τράπεζες για το 2012.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η χρονιά έφερε ακόμη περισσότερη αβεβαιότητα για τις τράπεζες, ενώ η ανάπτυξη βάλτωσε και οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις αυξήθηκαν. Υπό το πρίσμα αυτό, το The Banker σημειώνει ότι βράβευσε εκείνες τις τράπεζες που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να καινοτομήσουν προς όφελος των πελατών τους.

Από τη λίστα των 149 χωρών λείπει η Ελλάδα και η Κύπρος «λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης του ελληνικού χρέους». Λείπουν επίσης και η Ισλανδία, η Ιρλανδία, το Μάλι και η Γουινέα, επίσης για πολιτικοοικονομικούς λόγους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, νικήτρια αναδείχθηκε η Scotiabank, για την οποία επισημαίνονται το άριστο risk management, η ισχυρή γεωγραφική και ποιοτική διαφοροποίηση και μια πρόσφατη εξαγορά σε μία από τις πιο υποσχόμενες αγορές του κόσμου.

Η Scotiabank ολοκλήρωσε το 2011 με ROE στο 18,8% -ποσοστό το οποίο τον περασμένο Ιούλιο είχε διαμορφωθεί στο 20,3%-, ενώ στην 20ετία εμφανίζει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 15,5% - ποσοστό που θα ζήλευαν πολλές από τις παγκόσμιες ηγέτιδες. Η ίδια τράπεζα ανακηρύχθηκε νικήτρια και στην περιοχή της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Στη Δυτική Ευρώπη, νικήτρια αναδείχθηκε η νορβηγική Nordea. Η Σκανδιναβία - για καιρό θεωρούμενη «περιφέρεια» του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου- και οι τράπεζές της μοιάζουν να δείχνουν τώρα τον δρόμο προς ένα διατηρήσιμο μοντέλο τραπεζικής ανάπτυξης στη μετά την κρίση Ευρώπη. Η απόδοση κεφαλαίων της τράπεζας δεν έχει υποχωρήσει κάτω του 8% ούτε για ένα τρίμηνο από όταν ξεκίνησε η κρίση, ενώ κατά μέσο ετήσιο όρο ξεπέρασε το 10%.

Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, νικήτρια αναδείχθηκε η Reiffeisen Bank International. Παρά την καταιγίδα της κρίσης, επισημαίνει το The Banker, η Reiffeisen Bank δεν υπαναχώρησε ποτέ από την προσήλωσή της στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, ενώ αντίθετα επίρρωσε την παρουσία της με την απόκτηση της πολωνικής Polbank. Η τράπεζα έχει παρουσία σε 17 χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και για 11 από αυτές κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις δανείων.

Η τράπεζα της Σιγκαπούρης DBS ήταν η νικήτρια από την περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού. Η σταδιακή της ανάδυση ως σοβαρού παίκτη στην περιοχή της Ασίας ήρθε, σύμφωνα με το The Banker, σε μια εποχή όπου όλο και περισσότερα ιδρύματα αναθεωρούν τη στρατηγική τους για την περιοχή. Έγινε η πρώτη τράπεζα της Σιγκαπούρης που ξεπέρασε το όριο των 3 δισ. δολ.

Η Qatar National Bank κέρδισε το βραβείο στη Μέση Ανατολή, έχοντας μια καταπληκτική χρονιά το 2011. Τα στοιχεία ενεργητικού της μεγάλωσαν κατά 35,17% κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης κατά 47,3% του δανειακού χαρτοφυλακίου της, ενώ η ποσοστιαία αύξηση στα κέρδη της ήταν της τάξης του 32% στη διάρκεια του 2011. Εξάλλου, η τράπεζα εξακολούθησε να επιδιώκει μια επιτυχημένη στρατηγική περιφερειακής επέκτασης στη διάρκεια του έτους.

Στην Αφρική, το βραβείο του The Banker έλαβε η United Bank of Africa. Η UBA πέρασε από την τραπεζική κρίση του 2009, που ταλαιπώρησε τη Νιγηρία, χωρίς να χρειαστεί ούτε ένεση ρευστότητας από την κυβέρνηση, όπως συνέβη σε αρκετές ανταγωνίστριές της. Μετά την πώληση σημαντικού ποσού μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κρατική «κακή τράπεζα» Amcon. Για το 2011 εμφάνισε σημαντική προ φόρων ζημία για το έτος. Το 2012 επέστρεψε στην υψηλή κερδοφορία με απόδοση κεφαλαίων στο 27% και άνοδο μετοχών 90%.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v