Η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, ύψους 750 δισ. ευρώ, δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ονομαστική αξία των ανωτέρω ομολόγων που είναι επιλέξιμα εκτιμάται πως ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ.
Αν όμως αφαιρεθούν εκείνα που διακρατεί το ευρωσύστημα, τα παλιά ομόλογα που δεν έλαβαν μέρος στο PSI το 2012, τα νέα ομόλογα που δόθηκαν στην ανταλλαγή με τα παλιά και άλλα, η αξία των ελληνικών ομολόγων που θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ υπολείπεται κατά πολύ των 60-70 δισ. ευρώ.
Το εύρος του ποσού των ομολόγων που θα μπορούσαν να αγορασθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά της πανδημίας κυμαίνεται μεταξύ 11 και 14 δισ. ευρώ, με τα 12 δισ. να αποτελούν σημείο αναφοράς, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Το προηγούμενο διάστημα, η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις καθώς πλησίαζε το τέλος Μαρτίου. Οι αγορές ήταν της τάξης των 100-150 εκατ. ευρώ καθημερινά και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη συμπίεση των ελληνικών spreads.
Όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν παρενέβη στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις του Μαρτίου και την 1η Απριλίου, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς. Ισως γιατί δεν επιθυμεί να κατηγορηθεί ότι χειραγωγεί τις τιμές των ομολόγων με βάση τις οποίες διαμορφώνονται οι αποδόσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων π.χ. τραπεζών, Αμοιβαίων Κεφαλαίων, Ταμείων κ.τ.λ. στο τέλος κάθε τριμήνου. Ισως γιατί ο όγκος των συναλλαγών ήταν ακόμη πιο μικρός και τα spreads (διαφορές αποδόσεων) είχαν διαμορφωθεί κοντά στα επιθυμητά επίπεδα.
Φυσικά, το πιθανότερο είναι πως η ΕΚΤ μέσω της TτE δεν θα αγοράζει κάθε μέρα. Ούτε θα αγοράζει κατά μέσο όρο 100 εκατ. ευρώ, αν οι όγκοι στη δευτερογενή αγορά ενισχυθούν σημαντικά.