Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να μειώσει δραστικά τον φορολογικό συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη, εκτός των άλλων. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχει επίσης δεσμευθεί για κάτι ανάλογο, με πιο σταδιακό τρόπο και σε μικρότερη κλίμακα.
Ομως, υπάρχουν κάποιες νομικές οντότητες που δεν θα πρέπει να ενθουσιάζονται από μια τέτοια εξέλιξη. Αναφερόμαστε στις τράπεζες.
Οχι μόνο επειδή έχουν μικρά κέρδη και επομένως οι χαμηλότεροι συντελεστές δεν κάνουν τη διαφορά. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον.
Κυρίως γιατί η μείωση των φορολογικών συντελεστών οδηγεί σε μείωση των αναβαλλόμενων φόρων και φορολογικών απαιτήσεων -DTAs (Deferred Tax Assets) και DTCs- που έχουν στον ισολογισμό τους.
H μείωση του συγκεκριμένου στοιχείου του ενεργητικού στη σημερινή συγκυρία δεν είναι επιθυμητή καθώς οδηγεί σε μείωση των εποπτικών κεφαλαίων τους. Υπενθυμίζεται ότι το 50% και πλέον των συνολικών κεφαλαίων των τραπεζών αποτελείται από DTAs και DTCs.
Τα DTAs και DTCs χρησιμοποιούνται για να μειώσουν μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.
Επομένως, δεν θα με εξέπληττε αν οι τράπεζες ζητούσαν εξαίρεση από ενδεχόμενη μελλοντική μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των επιχειρηματικών κερδών με τα σημερινά δεδομένα.