Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ αντί 11 δισ. περίπου στα τέλη του 2012 ήταν αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ. Σκοπός του συμβιβασμού ήταν η μείωση του χρέους και η παραμονή του ΔΝΤ στο δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα.
Η επαναγορά των ομολόγων είχε γίνει επίσης αντικείμενο διαμάχης στην Ελλάδα, με τις τράπεζες να εγείρουν σοβαρές αντιρρήσεις. Για την επαναγορά των ομολόγων είχαν χρησιμοποιηθεί εμπροσθοβαρώς 11 δισ. ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να αποπληρώσει αυτά τα λεφτά μέχρι τα τέλη του 2016, αντλώντας κεφάλαια από ιδιωτικοποιήσεις κ.τλ. Αν δεν το έκανε, η συμφωνία προέβλεπε να επιβαρυνθεί με επιπλέον 200 μονάδες βάσης ή 2 ποσοστιαίες μονάδες στο επιτόκιο του δανείου των 11 δισ. ευρώ.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε και τώρα θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνει έξτρα επιτόκιο γι' αυτό το δάνειο από το 2017.
Γι' αυτό τον λόγο ένα από τα βραχυχρόνια μέτρα για το χρέος που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου μιλά για κατάργηση του πέναλτι στο επιτόκιο το 2017.
Μιλάμε για εξοικονόμηση κάπου 220 εκατ. ευρώ από τόκους το 2017. Μπιγκ ντιλ, θα πείτε. Όμως, από την άλλη, μάζευε κι ας είναι και ρώγες που λέει ο λαός.