Δεν κομίζουμε γλαύκα ες Αθήνας αλλά τα μηνύματα που έρχονται από διάφορες πλευρές δεν είναι καλά.
Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικό Βαρόμετρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν αδυναμία πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών τους για το 2016.
Θα συμφωνήσουμε ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες σε τέτοιες έρευνες υπερβάλλουν, όμως η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων το εννοεί.
Ακόμη κι αν οι 4 ή 5 στους 10 πολίτες βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία, το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δείχνουν επίσης αδυναμία.
Οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου και θα μπορούσαν κάλλιστα να φθάσουν τα 13 δισ. για ολόκληρη τη χρονιά.
Η τελική εικόνα θα μπορούσε να είναι χειρότερη, από τη στιγμή που πολλοί φόροι πέφτουν στο 2ο εξάμηνο της χρονιάς. Από την άλλη, η μείωση των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου προς ιδιώτες αναμένεται να λειτουργήσει εν μέρει αντισταθμιστικά.
Όπως κι αν έχει, καμία φορολογική πολιτική δεν μπορεί να έχει τύχη μεσοπρόθεσμα, αν ο αριθμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αυξάνεται διαρκώς.
Σε κάποιο σημείο, η αύξηση των απλήρωτων φόρων μπορεί να είναι τέτοια που να ουδετεροποιήσει την αύξηση των εσόδων από τους νέους φόρους και να χαθούν οι στόχοι.
Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο και σε τι χρονικό ορίζοντα μπορούμε να το δούμε;
Η απάντηση είναι πως συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, αν η σημερινή κατάσταση δεν αλλάξει.